ZdravljeIzdvojeno

DIGITALIZACIJA ZDRAVSTVA Od danas u bolnicu bez papirnatih uputnica

CRVENE UPUTNICE ODLAZE U POVIJEST

Dana 1. listopada 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama


Papirnate uputnice od danas bi se trebale prestati koristiti i trebalo bi se konačno prijeći na e-uputnice, naime, takvu uputu su dobili liječnici i liječnice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni su spremni od sutra sve pacijente naručivati elektroničkim putem.

Međutim, ni Ministarstvo zdravstva ni HZZO službeno tu novost nisu potvrdili, premda je uputu o tome resorni ministar liječnicima poslao još 18. rujna. Oklijevanje s najavom ovako velike novosti upućuje na činjenicu da znaju kako u praksi to neće ići glatko, te da informatizacija i dalje zapinje iako se najavljuje već desetak godina, piše Večernji list.

Problem je, naime, što nisu sve bolnice u Hrvatskoj umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske.

Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama”, stoji u dopisu koji su obiteljski liječnici dobili 18. rujna od ministra Vilija Beroša. U nastavku ministrova dopisa piše i da će “ukidanjem papirnate uputnice izabrani liječnici morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima” te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati – elektroničkom poštom.

Međutim, obiteljski doktori i doktorice kažu da na to ne pristaju. Traženje termina za pacijente od bolnica smatraju administrativnim poslom kojim se narušava javno zdravstvo i nameću se dodatne administrativne obveze izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentom.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close