VijestiEuropaKarijeraPromo

Danijela Smolčić: Ličani su izrazito zainteresirani za Program ruralnog razvoja EU, ipak smo mi poljoprivredni kraj

RAZGOVOR S MLADOM PODUZETNICOM KOJA SE BAVI EU FONDOVIMA

U jeku poslovnih izazova uzrokovanih pandemijom, otvorena je nova lička tvrtka koja se bavi savjetovanjem u vezi EU fondova. Riječ je o tvrtci Agro Consulting d.o.o., a tom prigodom razgovarali smo s direktoricom Danijelom Smolčić. Zašto je pokrenula taj posao, koliko se dugo bavi s EU fondovima, koji su joj dosadašnji rezultati, ali i što misli o ličkom turizmu, ispričala nam je u idili podno Velebita – u Svetom Roku, gdje je i sjedište njene tvrtke. U nastavku čitajte naš razgovor.

Pokrenuli ste tvrtku za poslovno savjetovanje u Svetom Roku. Kako ste se odlučili na taj potez i zašto?

Od završetka srednje škole sudjelujem u radu obiteljskog poduzeća, u dijelu administracije. Zadužena sam za različite obračune koji proizlaze iz poslovanja, izdavanje izlaznih faktura, praćenje urednosti izvršavanja financijskih obaveza, popunjavanje različitih evidencija i slično. Ono što sam naučila iz poslovanja obiteljskog poduzeća je razumijevanje računovodstvenih stavaka, poreza, doprinosa i drugih pokazatelja poslovanja, a posebno razumijevanje toga što znači biti privatni poduzetnik. Privatni poduzetnik ima svojih uspona i padova, ali smatram najvažnijim činjenicu da nikad ne treba odustati i da uvijek treba tražiti nove izlaze. Tako smo i mi obiteljski, potražili izlaz u poljoprivredi, kao novoj djelatnosti za ostvarivanje prihoda.

Istovremeno sve vrijeme sam bila u redovnom radnom odnosu kod nekoliko kvalitetnih poslodavaca. Radilo se o bankarskom sektoru i sektoru trgovine. Komunicirala sam sa velikim brojem stranaka (kupaca, dobavljača, poslovnih partnera, klijenata, kolega), ugovarala kredite, vodila i koordinirala  tim ljudi, organizirala poslovanje, izrađivala analize i statistike, izrađivala projekcije poslovnih planova. Najvažnije što sam naučila radeći za velike poslodavce je da je od iznimnog značaja uvijek biti korektan u međuljudskim odnosima, prilagoditi se potrebama poslovanja, na vrijeme dati povratnu informaciju i pridržavati se dogovorenih rokova i termina.

U veljači ove godine, potaknuta mjerama za samozapošljavanje od strane HZZ i LIRE – razvojne agencije, te mjerama iz Programa ruralnog razvoja, a u skadu sa svojim dosadašnjim radnim iskustvom, odlučujem se sporazumno napustiti tadašnjeg poslodavca i krenuti u novom smjeru.

To nije Vaš poslovni početak u poljoprivredi, imate i farmu sa 50 krava. Kako je sve krenulo i planirate li se i dalje širiti?

Obiteljsko poduzeće se nije oduvijek bavilo poljoprivredom. Otac, kao osnivač poduzeća, je prije nekoliko godina umirovljen, te smo tražili načine da on ostane i dalje radno aktivan, u skladu s njegovim mogućnostima.  Na tu vrstu djelatnosti smo se odlučili saznavši za Program ruralnog razvoja.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Krenuli smo 2015. godine sa prvih 5 krava buša nabavljenih iz kreditnih sredstava. Do sada nismo ostvarivali veliku prodaju, jer nam to i nije bio cilj. Cilj nam je prvenstveno bio proširiti osnovno stado i postići proizvodni kapacitet koji odgovara površinama zemljišta koje obrađujemo. Ove godine smo postigli taj cilj, a to je proizvodni kapacitet od oko 50 goveda. Planiranu brojku smo postigli vlastitim sredstvima manjim dijelom i većim dijelom uz pomoć bespovratnih sredstava EU fondova i Ministarstva poljoprivrede. Mogu reći da smo do sada blizu 100.000 EUR odobrenih bespovratnih sredstava, dio za poljoprivredu, dio za samozapošljavanje. Trenutno nemamo u planu daljnje širenje poljoprivredne proizvodnje, površine nam to ne dozvoljavaju,  već planiramo diverzificirati se na nepoljoprivredne djelatnosti.

U smislu Vaših dosadašnjih iskustava, za što se sve u poljoprivredi može aplicirati na EU fondove?

Ovisno od natječaja do natječaja, moguće je ostvariti financiranje kupovine nove i rabljene mehanizacije (traktor, priključci), kupovinu domaćih životinja, kupovinu ili zakup poljoprivrednog zemljišta, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, kupovina ili izgradnja objekata koji služe za potrebe poljoprivredne proizvodnje. U pojedinim natječajima moguće je čak uključiti i trošak vlastite brutto plaće za određeno razdoblje. Udio sufinanciranja se kreće od 50 – 100%.

Opis: Danijela Smolčić u uredu Agro Consultinga, Foto: Josip Durov, Lika Club

EU fondovi ne potiču samo razvoj poljoprivrede. Njihov smisao je da sve kreće od poljoprivrede, ali i da uz poljoprivredu treba razvijati i nepoljoprivredne djelatnosti, radi povećanja stupnja održivosti i konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva. Na taj način onda dobivamo mogućnost razvoja turističkih i smještajnih kapaciteta, mogućnost razvoja djelatnosti pružanja usluga lokalnom stanovništvu (frizerski saloni, dječji vrtići, usluge pružanja poslovnog savjetovanja, automehaničarske usluge, uslužno oranje, uslužno malčiranje i sl.).

Kroz dva projekta dobili ste i sredstva za mehanizaciju, dva vrijedna traktora. Ispričajte nam o tome.

Da, sve je krenulo prije otprilike prije tri godine. Na temelju svog dosadašnjeg radnog iskustva i svog obrazovanja (op.a. dipl. ekonomist)  upustila sam se u izradu poslovnih planova, najprije za sebe, obitelj i prijatelje, a kasnije i za ostale zainteresirane klijente. Nije bilo lako, ali eto, učila sam se na sebi i svojima. Izradila sam svoj prvi poslovni plan, i to za obiteljsko poduzeće. Planirali smo kupovinu rabljenog traktora, nove prikolice i dodatnih 5  krava buša. Projekt je pozitivo ocijenjen i sredstva su odobrena. Konkretno radilo se o mjeri 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. Drugi traktor je u vlasništvu obiteljskih prijatelja iz Splita s kojima zajedno radimo i dijelimo mehanizaciju, također financiran iz mjere 6.1.1.  Nakon toga je krenula prijava projekata za nabavku nekoliko traktora, priključaka – rotacione kose, malčeri, domaće životinje i slično, mjere 6.1.1. i 6.3.1.,  i svi su redom pozitivno ocijenjeni. Takav odličan rezultat mi je dao „vjetar u leđa“ .

Opis: Danijela Smolčić s traktorom financiranim iz EU fondova, Foto: Josip Durdov, Lika Club

Što mislite o brendiranju Like? Je li budućnost Like u turizmu ili poljoprivredi?

Područje Like je na izuzetno dobroj lokaciji. Nudimo širok spektar mogućnosti za aktivni odmor – planinarenje, biciklizam, adrenalinski parkovi, nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode. Ovo područje je prepoznato po turističkim obilascima prirodnih ljepota, a imamo i dio obale, na kojoj prevladava sezonski turizam. Na sve to se jako dobro nadograđuje poljoprivreda i njeni proizvodi –  domaće meso, povrće, voće, ekološka proizvodnja. Regionalna oznaka kvalitete „Lika Quality“  i razvoj specifičnih oblika turizma imaju presudnu ulogu u brendiranju naše destinacije.

Koji je prosjek prolaznosti kad aplicirate prema EU fondovima? Koliko ste dosad imali klijenata i kako ste zadovoljni interesom Ličana?

Prosjek prolaznosti je gotovo 100%. Nerealno bi bilo očekivati da baš svaki prijavljeni projekt bude odobren. Za svaki natječaj postoji unaprijed definirana lista bodovanja. A kriterij prolaznosti  je uvijek najveći broj bodova. U razgovoru s konzultantom definirate svoj maksimalni broj bodova. Iz dosadašnjeg iskustva Ličani su izrazito zainteresirani za Program ruralnog razvoja, ipak smo mi poljoprivredni kraj, ali sam primjetila da je još uvijek prisutna velika doza neznanja i nepovjerljivosti prema bespovratnim sredstvima. To me je i jednim dijelom potaklo da svojim primjerom i primjerom svoje obitelji pokažem da odobrenje bespovratnih sredstava nije tako nemoguće i neostvarivo.

Foto: Josip Durdov, Lika Club

Koji je Vaš posao ukoliko Vam se poljoprivrednik odluči javiti? Kako izgleda proces apliciranja na EU projekt?

Prvi razgovor je uvijek usmjeren na upoznavanje postojećeg kapaciteta poljoprivrednika i njegovih želja. Ponekad poljoprivrednik već sam zna što bi želio i konkretno na koji natječaj bi aplicirao, ponekad se informira o mogućnostima svoga poljoprivrednog gospodarstva i želi biti obaviješten u budućnosti, a ponekad se kroz razgovor izkristaliziraju određene želje i mogućnosti. Nakon početnog razgovora i dogovora, slijedi prikupljanje potrebne dokumentacije od samog poljoprivrednika (svega 2 – 3 dokumenta, nije komplicirano) i nakon toga pristupamo  izradi poslovnog plana i apliciranja na izabrani natječaj. Po odobrenju projekta pristupamo izradi zahtjeva za isplatu sredstava. Svi poljoprivrednici kojima su odobrena bespovratna sredstva u pravilu su u obavezi 3 – 5 godina baviti se poljoprivrednom djelatnošću. Za to cijelo vrijeme nastavljamo sa suradnjom.

Osim izrade poslovnih planova, što još nudite? 

Provodim kompletno zastupanje poljoprivrednika pred svim institucijama kao što su npr. APPRRR, Ministarstvo poljoprivrede, HAPiH, Savjetodavna služba, Ministarstvo financija Porezna uprava) i dr., osnivanje OPG-a i sve naknadne izmjene, također i podnošenje Jedinstvenog zahtjeva (prva prijava poticaja, godišnja obnova), zatim upis nove zemlje u Arkod, upis novih životinja u JRDŽ,  tu je i vođenje svih potrebnih evidencija (ekološka poljoprivreda, IZP i sl.), i tako dalje. Zapravo smo na potpunoj usluzi poljoprivrednicima.

Kako ste zadovoljni početkom poslovanja Agro Consultinga?

Mogu reći da sam zadovoljna više od očekivanog. Pozivi stižu sa svih strana, a i sama sam dosta aktivna u pogledu dogovaranja poslovnih suradnji. Koristim svoja privatna i poslovna poznanstva i ne ustručavam se stranke nazvati telefonski i predstaviti sebe i svoju djelatnost. Rezultat je više nego odličan. Na području naše županije ne postoji ozbiljna konzultantska kuća specijalizirana baš za poljoprivredu. Uglavnom se radi o kolegama konzultantima iz drugih dijelova Hrvatske koji povremeno dolaze na unaprijed dogovorene sastanke. Smatram da je našim poljoprivrednicima lakše pristupiti i komunicirati s nekim iz lokalnog okruženja, tko je već i sam u poljoprivrednoj djelatnosti i bilježi pozitivne rezultate iz Programa ruralnog razvoja.

Koji je Vaš poslovni životni moto i što smatrate najbitnijim u poslovanju?

U svakom životu pa tako i poslu postoje uvijek usponi i padovi. Bitno je nikad ne odustati i uvijek potražiti neko drugo rješenje. Najbitnije u poslovanju je diverzificirati se za više djelatnosti. Kad jedna djelatnost zastane, druga se pokrene. I sama se bavim sa više djelatnosti – poljoprivreda, poslovno savjetovanje, iznajmljivanje apartmana.

Bavite se i s iznajmljivanjem apartmana u Gospiću i Svetom Roku. Što očekujete od nadolazeće sezone?

Iznajmljivanjem vlastitih stambenih prostora se bavim već nekoliko godina. Od prošle godine dva takva prostora sam kategorizirala u apartman, jedan u Svetom Roku i jedan u Gospiću. Rezultati prošle godine su bili viši od planiranih. Gosti su bili različiti, od privatnih osoba – turista  do zaposlenika pravnih osoba koji poslovno borave na jednoj od te dvije lokacije.  Na osnovi takvih rezultata odlučila sam se  ove godine dodatno investirati i  ponuditi još jedan smještajni kapacitet – dodatni apartman u Gospiću. Korona virus nitko nije očekivao niti planirao, te tako i ne očekujem previše prihoda od najma ove godine. Ono što mogu napraviti je da se prilagodim situaciji, jedan od apartmana u Gospiću ću koristiti za poslovni prostor za svoju novu tvrtku.

Kako vas se može kontaktirati?

Rado ću uvijek odgovoriti na telefonski poziv na broj 098/245-183, te na mail adresu [email protected]. U izradi nam je i web stranica, a već nas možete kontaktirati i na Facebook stranici agro-consulting.hr na WhatsApp.

Opis: Danijela Smolčić s dva traktora koji su financirani putem EU fondova, Foto: Josip Durdov, Lika Club

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close