VijestiZdravlje

Oni dani u mjesecu: Koliko je normalno da mjesečnica kasni, a kada se zabrinuti

Menstrualni ciklus razdoblje je između dviju menstruacija. Prvi dan krvarenja računa se kao početak ciklusa, a dan prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja kraj je ciklusa. Njegovo trajanje može biti od 21 do 30 dana. “Svaka žena trebala bi voditi kalendar svojih menstrualnih ciklusa da bi znala što kod nje predstavlja odstupanje od normale. 7 do 10 dana kašnjenja menstruacije može biti putokaz ženi da se javi svome ginekologu”, rekla je ginekologinja Ana Tikvica Luetić.


Ako menstruacija izostane u razdoblju od najmanje 3 mjeseca, to je svakako znak za uzbunu. Najčešći je razlog kašnjenja menstruacije trudnoća. Kada menstruacija posve izostane, klinički se to naziva amenoreja. Može biti fiziološka ili patološka. Fiziološka amenoreja znači izostanak menstruacije u nekim fazama života. Takve su faze one prije puberteta, postmenopauza, razdoblje trudnoće i razdoblje dojenja”, rekla je doktorica Luetić.

S druge strane, patološka amenoreja javlja se kod žena koje su prije normalno menstruirale, a zatim je došlo do izostanka menstruacije iz različitih razloga. “Uzrok mogu biti stres, pretjerano mršavljenje, kao i prekomjerno debljanje. Različiti endokrini disbalansi mogu rezultirati izostankom menstruacije”, poručuje Luetić. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close