KulturaIzdvojeno

Danas je spomendan Sv. Korone, zaštitnice od epidemije

VJEROVALI ILI NE

Sveta Corona (Korona) je kršćanska mučenica. Rođena je oko 106 godine u Egiptu, a preminula u Siriji.


Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljača. Mučeništvo je podnijela u 16. godini života za vrijeme progona kršćana. Štuje se i pod imenom “Stephana”.

Zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago. Utječuju joj se i protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri, piše Šibenski portal.

Sveta Korona ili sveta Štefica nemaju baš nikakve veze s koronavirusom osim što je sveta Korona zaista službena zaštitnica od raznih epidemija. Ali, ljudi joj se mole i za zaštitu od razornih oluja, a službena je zaštitnica mesara.

Mučeništvo je podnijela s vojnikom svetim Viktorom Sijenskim. U mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se i danas, a postoje i mjesta nazvana po njezinom imenu.

Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka posebno u zaštiti od epidemija. U čast njoj građene su crkve, velike svečanosti organizirale su se na njen dan, no potom je pala u zaborav.


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close