ScenaKulturaIzdvojeno

Damir Karakaš: Ja vama ništa ne dugujem. Vi, o kojima pišem, dugujete meni sve što sam o vama napisao

U INTERVJUU ZA 24SATA

Najpoznatiji lički književnik modernog doba Damir Karakaš, dao je intervju za portal Express 24sata.hr


U razgovoru je ispričao kako je doživio običaje koji su u nekim davnim vremenima bili u Lici, te kako je dolazio do tema za roman Proslava šume.

Puno sam čitao i proučavao te neke običaje koji potječu još iz Sparte, kao što je senicid, u Jugoslaviji, točnije u Srbiji, poznat kao ‘lapot’, pa kod Eskima, u Japanu… Tako sam proučavao i neke stare običaje u Lici. Život je tamo znao biti vrlo nemilosrdan. Događale su se situacije da čovjek ide poljem, sav sretan, da ga pitaš zašto je sretan, a on kaže: ‘Umrlo mi je dijete, ono jedanaesto’. Smatrao je da će zbog toga onih preostalih deset lakše preživjeti. Opisivao sam naprosto svoj kraj kroz povijest, a činilo mi se da je ono što je najviše svjetlilo kroz povijest bila ljudska krv. I onda se netko od svega toga uhvati onoga s kiblom. Ja u svojoj prozi nemam milosti ni prema kome. Konačno, da sam drugačiji, mogao bih svima koji me tako napadaju uzvratiti: ‘Ja vama ništa ne dugujem. Vi, o kojima pišem, dugujete meni sve što sam o vama napisao’.

U nastavku se osvrnuo i na ličku svakodnevnica, ali prokomentirao je i Gospić.

I Gospić je opustio. Kad sam bio dijete, u mojem je selu bilo 60 ljudi, sad ih je četvero ili petero. Brinje je opustošeno. Gospić je prije rata bio jedan urbani gradić. Odande su dolazile mnoge odlične stvari. Malo je poznato da je odande došla legendarna grupa SexA, koja je 80-ih u Zagrebu bila kultna. Ti neki dečki sad su u Njemačkoj i Amsterdamu. Iz svojega kraja u to sam se vrijeme mogao hvaliti Nikolom Teslom i grupom SexA. U Brinju smo imali dva rock’n’roll benda, imali smo legendarni kafić Santana… A sad je sve opustošeno političarima koji ih nastoje uvjeriti da je Lika Švicarska. 50 posto ljudi na izbore nije ni izašlo. Gradonačelnik Gospića je jedan Karlo Starčević koji…, ne znam…, nije baš…

 

Cijeli intervju Damira Karakaša kao i komentar o Nikoli Tesli i odnosu prema njemu u Lici čitajte na linku. 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close