NovacVijestiKarijera

Da bi podmirila potrebe tržišta rada, Hrvatska mora privući 200 tisuća stranih radnika

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak rejting Hrvatske ‘BBB+/A-2’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, procijenivši da će gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom.

U petak potvrdili su važeći rejting i poboljšali izglede, istaknuvši da zahvaljujući stabilnom rastu turizma, koji sve više nadopunjuju ulaganja u proizvodne kapacitete, hrvatski BDP u ovoj godini zaostaje za prosjekom EU-a 27 posto. Prije deset godina zaostajao je 40 posto, napominju.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto, procjenjuju, dodajući da su još u ožujku prognozirali 1,7-postotni rast aktivnosti.

“Hrvatska izvozi gotovo 25 posto robe u Njemačku i Italiju, pa je ranjiva na ekonomske trendove u tim ključnim trgovinskim partnerima.”

Ističu i strukturni problem pada broja stanovnika, koji znači i nestašicu radne snage, posebno u građevinskom sektoru i turizmu.

“Procjenujemo da će Hrvatska, da bi podmirila potrebe tržišta rada, morati privući 200 tisuća stranih radnika (što odgovara pet posto stanovništva).”

Upozoravaju i da neto emigracijski trendovi i starenje populacije predstavljaju dugoročni rizik za rast hrvatskog gospodarstva i za javne financije.

Cijeli clanak procitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Poslovni.hr | Foto: Pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close