Tech

Čvrsti disk odlazi u povijest?

Do 2018. godine više od pola računala pohranjivat će podatke na memorijskim čipovima umjesto na dobrim starim čvrstim diskovima, procjenjuju u analitičkoj tvrtci TrendForce


Čvrsti diskovi konstantom su računalne industrije zadnjih 60 godina. Revolucionalizirali su računalstvo od trenutka kada je IBM komercijalizirao svoj čvrsti disk RAMAC 1956. i proširili se diljem svijeta na širok raspon uređaja.

No, čini se kako se bliži kraj i njihove ere. Već za dvije godine prema zapećku će ih gurnuti sustavi pohrane koji koriste memorijske čipove u osobnim računalima, prognoziraju u analitičkoj tvrtci TrendForce.

Ne pristaju baš dobro u mobitele, USB stickove i memorijske kartice, koji redom koriste flash memoriju. I dalje su snažno zastupljeni u osobnim računalima, stolnim i prijenosnim, ali najbrži među tim strojevima već koriste SSD, također oblik flash memorije koji je već zauzeo trećinu tržišta. Do 2018. taj bi udio trebao porasti na 56 posto.

Više na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close