ZnanostTech

CRTICE IZ POVIJESTI: U Rovinju osnovan centar za istraživanje mora

Davne 1891. godine osnovana je zoološka postaja berlinskog akvarija u Rovinju. Svečano otvaranje instituta održano je 10. svibnja.


Lokacija u Rovinju odabrana je zbog čistoće mora te velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na relativno malom području plitkog mora, kao i vrlo dobre željezničke povezanosti Rovinja s Trstom, Berlinom i mnogim glavnim gradovima Europe. Okolica zoološke stanice oplemenjena je i malim botaničkim vrtom sa sredozemnom kopnenom florom.

Ubrzo nakon osnutka zoološka stanica dobiva znanstvenu važnost te u nju dolaze mnogobrojni znanstvenici iz čitave Europe. Vremenom se Institut širi, a pod vodstvom dr. Otta Hermesa provode se prva planktološka istraživanja.

Izbijanjem Prvog svjetskog rata dolazi do stagnacije Instituta, a gotovo čitava književna građa premještena je iz Rovinja u Trst. Nakon rata Institut je pod zajedničkom talijansko-njemačkom upravom i doživljava vrhunac svojeg djelovanja u istraživanju Jadrana. Tijekom Drugog svjetskog rata rad ustanove se gotovo potpuno ugasio, a zbirka od oko 1.000 životinjskih vrsta i herbarij premješteni su u Italiju.

Institut prestaje s radom 1945. godine, da bi se ponovo pokrenuo tri godine kasnije. Tada dobiva ime Institut za biologiju mora, a administrativno je podređen Institutu za oceanografiju i ribarstvo sa sjedištem u Splitu. Za potrebe istraživanja nabavljen je i motorni brod Bios.

Tijekom 1960-ih rovinjski institut se udružuje sa Radiološkim laboratorijem instituta Ruđer Bošković pod nazivom Centar za istraživanje mora (CIM), s laboratorijima u Rovinju i Zagrebu. Nakon potonuća broda Bios (1969), nabavljen je isluženi minolovac Vila Velebita, preuređen u svrhu znanstvenog istraživanja mora. U tom razdoblju preuređen je i moderniziran akvarij, povećani su kapaciteti knjižnice i studentskih praktikuma, a nabavljena je i motorna brodica Burin.

Danas je glavna atrakcija Instituta popularni akvarij s više od sto godina tradicije. Troznamenkasti broj morskih vrsta i organizama koje koji žive u akvariju pravi je mamac za brojne posjetitelje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: villa-rental-porec

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close