Kolumne

Cerovačke špilje: Kako se riješiti neželjenog cimera kada je on špiljski medvjed?

U drugom dijelu Arheološkog vremeplova vodimo vas u južni dio parka prirode Velebit, jugozapadno od Gračaca. Dobro došli u najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj – prekrasne i dojmljive Cerovačke špilje!

Trideset je tisuća godina prije sadašnjosti. I dalje smo u paleolitiku. Nadamo se da ste se dobro odjenuli jer ledeno je doba. Vrhovi Velebita okovani su ledom, a krajolik oko nas izgleda potpuno drugačije nego danas.

Razina Jadranskog mora 100 m je niža nego danas. Tamo gdje smo navikli vidjeti more, sada vidimo kopno. Na mjestu dalmatinskih otoka vidimo vrhove planina, a umjesto morskih zaljeva- travnate doline! Velebitski kanal široki je travnjak na kojemu pasu stada divljih goveda i konja. Nemojte se uplašiti kada vidite da Europom hodaju izumrle životinje-vunasti mamuti, vunasti nosorozi, divovski jeleni, špiljske hijene, špiljski lavovi…

Ljudi su i dalje lovci i sakupljači.  Životinje često mijenjaju staništa u potrazi za boljim životnim uvjetima. Lovci se kreću za životinjama i pritom se zadržavaju u prirodnim skloništima. Jedna takva skupina lovaca povremeno boravi u Cerovačkim špiljama. U surovoj klimi ledenog doba špilja je dobrodošlo prenoćište.

Ponekad se u špiljama pronađu neželjeni cimeri. I špiljski medvjedi „uvidjeli“ su prednosti boravka u špilji, a svaki paleolitički lovac će vam reći da nije nimalo lako deložirati špiljskog medvjeda. Prapovijesni medvjed je mrcina teška 500-1000 kg. Uspravljen je visok 3 m. Da stvar bude gora, ima krupnu glavu s velikim zubima i ogromne prednje šape s oštrim kandžama.

ursus-spelaeus-cave-bear-size

Unatoč strašnom prvom dojmu, medvjedi u okršaju često izvuku deblji kraj. Snaga lovaca je u njihovoj brojnosti i dobroj organizaciji. Plaše životinje vatrom, gađaju ih kopljima i strijelama. Medvjeda(kao i druge životinje) lovci potpuno iskoriste-meso za prehranu, kožu za odjeću, tetive za šivanje, a kosti za izradu oruđa i oružja.

U Cerovačkim špiljama pronađeno je na tisuće kostiju špiljskih medvjeda, divljih konja i jelena. Jedan hrabri prapovijesni lovac zauvijek je ostao u pećini. Arheolozi su pronašli dijelove njegovog skeleta u dvorani 400 m udaljenoj od ulaza u špilju. Iako nikad nećemo doznati uzrok njegove smrti, možemo pretpostaviti da je preminuo od ozljeda zadobivenih u lovu.

Došli smo do kraja drugog putovanja. Sljedeći put kad se vidimo neće biti ovako hladno. Ledeno doba će proći, špiljski medvjedi i mnoge druge životinje ledenog doba će izumrijeti, ali ne i naši izdržljivi predci koji nastavljaju svoj put kroz nove izazove koje im novi životni uvjeti donose.

Foto: www.prehistoric-wildlife.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close