SportTurizam

BICIKLOM PLITVIČKIM DOLINAMA: Zahtjevnije rute, do Brajdić sela i Saborskog

Rakovica kao mjesto i najjužnija općine u Karlovačkoj županiji ima razgranatu mrežu uređenih biciklističkih staza. Svojom destinacijom nazvanom “Plitvičke doline” istaknutoj zbog brojnih dolina u okružju Plitvičkih jezera, pokazuju ono o čemu se ne priča u velikim medijima.

U našem serijalu biciklističkih staza Plitvičkih dolina, nakon prošlog teksta s dvije manje zahtjevne rute vrijeme je za prolaz zahtjevnijim rutama R33 i R34.

Biciklistička ruta R33 – lokalnim naseljima Rakovice do Brajdić Sela


Treća po redu ruta Plitvičkih dolina počinje usponom iz centra Rakovice prema crkvi Svete Jelene, gdje se skreće ulijevo prema Jelovom Klancu. Iz Jelovog Klanca brdskom stazom stiže se do Selišta Drežničkog, gdje se ide nogostupom uz državnu cestu broj 1 (D1) do sela Čatrnja. Nakon prolaska kroz Čatrnju vozi se makadamskom poučnom stazom do Starog grada Drežnika. Od slika-zaslona-2016-11-25-u-13-25-20Drežnika se skreće desno prema Lipovači i zatim prema Baraćevim špiljama. Nakon toga povrat je od špilja prema Lipovači i Grabovcu Drežničkom. Od Grabovca Drežničkog kreće se makadamskim putem do Grabovca. Iz Turističke staze upozoravaju da je tu potreban oprez jer se dolazi na cestu D1. S tog mjesta nogostupom je put do Eko etno tržnice ili prelasom ceste makadamom put do Brajdić Sela od kuda se spušta natrag u centar Rakovice. Napomena je kako je ovo vrlo zahtjevna ruta za skupine dobro opremljenih biciklista, dužina staze iznosi gotovo 40 kilometara a visinska razlika je 231 metar.

rakovica-htz-1Biciklistička ruta R34 – počinje u Rakovici, završava u Saborskom

Iz centra Rakovice ova ruta je dužine 15,6 kilometara a visinska razlika je 410 metara. Ruta ide iz centra prema Jelovom Klancu asfaltnom cestom pkraj škole. slika-zaslona-2016-11-25-u-13-25-37Zatim, makadamskim putem kroz šumu stižese u naselje Biljevina u Općini Saborsko. Ruta završava u Saborskom, a mogućnosti za nastavak su prema Ogulinu ili lijevo prema Rakovici odnosno Selištu Drežničkom. S obzirom da ruta R34 prolazi šumskim predjelom preporučuje se vožnja u skupinama.

U sljedećem tekstu vozimo vas kroz rute R35 i R36. Na ovom linku preuzmite kartu biciklističkih staza na web stranici Turističke zajednice općine Rakovica: Karta Biciklističkih staza

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close