LifestyleIzdvojeno

BEZ PRESTANKA NA INTERVENCIJAMA I hrvatski vatrogasci u borbi protiv koronavirusa

PUNE RUKE POSLA

Uz sve redovne aktivnosti, od gašenja požara do tehničkih intervencija, vatrogasci na području cijele Hrvatske aktivirani su na suzbijanju koronavirusa. Iako ovaj novi angažman traži značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca.


O obimu vatrogasnog posla, koji bi se u redovnoj situaciji u ovom razdoblju većinom sveo na intervencije na požarima otvorenog prostora, govori podatak da je na području Sisačko-moslavačke županije samo u dva dana bilo ukupno 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca sa 97 vozila.

U razdoblju od 24. do 30. ožujka angažirano je ukupno 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti VZŽ Ličko – senjske koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji i u provedbi ophodnji na području Općine Plitvička Jezera. Na području Grada Novalje vatrogasci 2 puta tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte, te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju.

U istom su vremenskom razdoblju i pripadnici Međimurske županije, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1.759 vatrogasaca. Vatrogasci Zagrebačke županije u istom su razdoblju zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca sa 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu. I na području Varaždinske županije svakodnevno oko 400 vatrogasaca sudjeluje u ophodnjama.

Članice Splitsko – dalmatinske angažirale su ukupno 201 vatrogasca na obilasku gradova i općina, dežurstvo na punktovima zajedno sa pripadnicima MUP-a, dezinfekcija ulica i prostora ispred ljekarni, benzinskih postaja i trgovina, te na obilasku starijih osoba i dostava namjernica i lijekova.

Uz sve navedeno, jučer su vatrogasci OP Kaštela uz pomoć OP Solin i Split odlično reagirali na požare koji su istovremeno nastali na 4 mjesta uz prugu u Kaštelima. Brzim angažmanom potrebnih snaga, požari su stavljeni pod kontrolu”, rekao nam je županijski zapovjednik Dražen Glavina.

U 26 općina i 3 grada na području Koprivničko-križevačke županije, angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirao u suradnji sa ophodnjama Policijske uprave Koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova Koprivnice, Đurđevac i Križevci nastavljaju s obavljanjem redovnih aktivnosti, a prema naputcima o načinu postupanju vatrogasaca za vrijeme trajanja koronavirusa. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima spriječavanja širenja zaraze koronavirusa.

Vatrogasci Grada Zagreba su i dalje mahom angažirani na sanaciji posljedica potresa. Od ukupno zabilježenih 3093 intervencije od početka godine, od 22. ožujka do danas odrađeno 2327 hitnih intervencija. Većinom se radi o tehničkim intervencija, a odrađen je i 41 požar. Na terenu je danas 6 visinskih vozila JVP Zagreb, visinska vozila iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Krapine, Osijeka, Velike Gorice, Slavonskog broda, Slatine, Varaždina kao i privatne tvrtke koji su se stavili na raspolaganje. Djeluju i ekipe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca s navalnim i tehničkim vozilima. Trenutno je zaprimljeno preko 600 dojava o sanaciji objekata oštećenih u potresu.

Spomenimo i kako su trojica hrvatskih vatrogasaca pozitivna na koronavirus, ali sva trojica su dobro te se oporavljaju.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close