Avionski prozori imaju rupe, zašto?

Iva Biondić

Pomoću te rupe se regulira tlak jer s većom visinom tlak izvan aviona pada za razliku od reguliranog konstantnog tlaka u kabini…


Kad putujete avionom želite da sve izgleda besprijekorno pa vam je sigurno u oko upala mala rupa koja se nalazi na avionskim prozorima. Zašto je tu, jeli sve u redu s vašim prozorom u zrakoplovu i trebate li možda pozvati osoblje i reći im za rupu?

Bez straha sve je u redu, jer je upravo ta rupa jedna od glavnih faktora sigurnosti u avionu. Naime, ona je s razlogom postavljena tu kako ne bi došlo do pada tlaka za vrijeme leta.

Pomoću te rupe se regulira tlak jer s većom visinom tlak izvan aviona pada za razliku od reguliranog konstantnog tlaka u kabini. Ta razlika u tlaku predstavlja veliki “udar” na prozore aviona, koji su napravljeni od tri sloja stakla. Zbog spomenute rupe zrak struji između srednjeg i vanjskog sloja. Rupa na srednjem staklu koja omogućava “disanje” izjednačava tlak iz kabine i zraka koji se nalazi “u prozoru”.

Zbog takvog sustava vanjski sloj stakla prima sav pritisak, dok srednji služi kao dodatna sigurnost, ako vanjski sloj “zakaže”.

Zbog te rupe se stakla na avionu ne magle i ne smrzavaju, jer ona ispušta vlagu koja se nakuplja između stakala.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: Pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u