Tehnologija

Audi priznao da je koristio ilegalni software za namještanje eko-testova

Njemački proizvođač automobila Audi AG priznao je da je u 2,1 milijuna njihovih dizelskih automobila, uključujući neke od najprodavanijih poput A4 sedana i sportskog Q5, ugrađivao sporni softver za manipuliranje rezultata mjerenja emisija štetnih plinova.


CP_u_FpWsAEQzva

“U punoj smo brzini u potrazi za tehničkim rješenjem, rekao je glasnogovornik Audija Juergen de Graeve, “Čim ga pronađemo, pisat ćemo našim kijentima i unaprijediti automobile kako bi bili u okvirima regulative o emisijama.”

Volkswagen preuzeo direktor Porschea

U novoj epizodi najvećeg skandala u svojoj povijesti, Volkswagen je na mjesto predsjednika Uprave u petak imenovao donedavnog direktora Porschea Matthiasa Müllera.

Uprava Volkswagena prošlog je tjedna priznala da se, s obzirom da se tehnologija dijeli među brendovima grupe koji uključuju Seat, Škodu, Porsche i Audi, sporni softver nalazi na ukupno 11 milijuna vozila.

Volkswagen izgubio 20 milijardi eura vrijednosti

Skandal je srušio tržišnu vrijednost kompanije za 20 milijardi eura, a direktor Martin Winterkorn dao je ostavku. Njemačko tužiteljstvo protiv njega je u ponedjeljak pokrenulo kriminalnu istragu.

 

Modeli Audija za koje se najavljuju izmjene su A1, A3, A4, A5 i A6 sedani, TT roadster te terenci Q3 i Q5 s 1.6-litrenim i 2-litrenim dizelskim motorima. Od 2,1 milijuna automobila 577.000 je registrirano u Njemačkoj, 847,000 u drugim europskim državama a 13.000 u Americi. Audi je 2014. završio kao najjači po prodaji luksuznih vozila za 1,74 milijuna prodanih, a ove će ga godine preteći Daimlerov Mercedes-Benz.


Tekst: telegram
Foto: twitter

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close