Kolumne

Arheološki vremeplov: Plitvička jezera – U potrazi za Bindom

Prilikom proučavanju prošlosti najteže je rekonstruirati nematerijalne stvari poput vjerovanja starih naroda. Tako je i s ličkim narodom Japoda. Japodska religija slabo je poznata, a japodski bogovi davno su zaboravljeni. Zapravo, ne svi…. Ime jednog japodskog božanstva ostalo je sačuvano do današnjih dana!  Kako bismo vam ispričali priču o njemu, dopustite nam da vas odvedemo na jedno čudesno mjesto…


Jutarnje sunce uzdiže se iznad guste šume. Visoko drveće ogleda se u tirkiznoj vodi. Pjenušavi slapovi prelijevaju se preko sedrenih barijera. Voda huči, šumi, žubori… Sitne kapljice vode svjetlucaju na paukovim mrežama. Uživamo u svježem zraku i mirisu cvijeća. Dobrodošli na Plitvička jezera!

IMG_0137

Stari Japodi tražili su svoja bogove u ljepoti prirode oko sebe. U veličanstvenom krajoliku Plitvičkih jezera nije teško zamisliti prisutnost nekog nadnaravnog bića. Naslućujete li gdje bi se mogao nalaziti jedini poznati japodski bog?

Odat ćemo vam tajnu. On obitava u dubokom modrozelenom jezeru ispred nas. Možete ga vidjeti i u bistrom planinskom izvoru. U klokotavom rječnom koritu. U kapljici vode sa zapjenjenog slapa. Njegovo ime je Bindo. On je gospodar voda, baš poput rimskog Neptuna i grčkog Posejdona.

Bindo je bog vode, plodnosti i života. Japodi  su vjerovali da je Bindo podario zemlji vlagu i omogućio rast biljaka. Iz vode je načinio konja i poklonio ga Japodima koji su postali poznati uzgajivači konja. Dok u sjeni stabala razmišljamo o Bindu, približila nam se jedna znatiželjna patkica praćena jatom riba:

iphone novo 563

Japodi su svoje bogove štovali na otvorenom, u prirodi. Posebno odabrani izvori rijeka i jezera postajali  su sveta mjesta posvećena bogu vode Bindu na kojima su Japodi žrtvovali životinje i ostavljali dragocjene predmete  .

Sigurni smo da su sveta mjesta posvećena Bindu postojala i na Plitvičkim jezerima. Gdje su se točno nalazila – ne znamo. Danas su skrivena duboko u gustim šumama ili prekrivena zelenkastim jezerima koja su s vremenom povećala svoju površinu…

Došli smo do kraja još jedne pustolovine. Pred našim očima blijedi Bindovo zeleno kraljevstvo obilne vode i guste šume…. Polako se vraćamo se u svoje sobe, urede, tramvaje. Nadamo se da vam se svidjelo današnje putovanje na Plitvička jezera. Ako jednog dana poželite ponovno sresti Binda – sad znate gdje ga možete naći!


Fotografije: Tamara Hodak

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close