Kolumne

Arheološki vremeplov: Mač iz Prozora – Novo oružje prvih hrvatskih ratnika

„Sada si uhvatio mač onako kako je to naš kralj htio i sada ćeš biti njegov podanik jer si primio njegov mač…“


                                                                                                                                                        Haralds Saga Harfagra

Mač je najpoznatije oružje srednjeg vijeka, oružje koje je imalo posebno ulogu u životu srednjovjekovnog viteza. No, u ranom srednjem vijeku slavenski narodi nisu koristili mačeve. Bili su naoružani kopljima, sjekirama, lukovima i strijelama. Kako je mač postao oružje prvih hrvatskih ratnika?

Odgovor na to pitanje pronaći ćemo ako potražimo najranije mačeve na području Hrvatske kneževine. Pojavljuju se krajem 8. i početkom 9 st., a pronađeni su na mjestima davnih bojnim polja i grobova ratnika. Jedan takav mač je pronađen u Prozoru u Lici.

Pogledajmo pobliže mač iz Prozora. Dvostruka oštrica mača dugačka je 77 cm. Mač ima ravnu nakrsnica, a jabučica mača podijeljena je na 5 režnjeva i ukrašena srebrnom žicom.

Untitled

Ovakav mač nazivamo dugi mač. U odnosu na kratki mač, dugi mač ima mnogo nedostataka. Ratnik s kratkim mačem je mnogo okretniji i brži od ratnika s dugim mačem. Kratki mač je idealan za blisku borbu u skučenom prostoru i teško ga je skrenuti rukom. Zašto je onda dugi mač prevladao u srednjem vijeku? Dugi mač ima jači udarac i veći domet, protivnika drži na distanci. Dugi mač je pogodan za borbu na konju i na otvorenom polju. Prvi srednjovjekovni mačevi su jednoručni baš poput mača iz Prozora, a kasnije, razvojem snažnijih oklopa, postaju duži, teži i dvoručni .

frankish_soldiers_psalterium_aureum_2

Mač iz Prozora nalik je drugim mačevima iz ranog 9. st. pronađenim na području Hrvatske kneževine, ali i čitave Europe. Svi ti mačevi načinjeni su prema franačkoj modi. U vrijeme slavnog kneza Borne, saveznika Franačkog Carstva, hrvatski ratnici počinju nositi kvalitetno i skupocjeno franačko oružje – mačeve, koplja s krilcima i ostruge (metalne naprave sa šiljkom za podbadanje konja).

Treba naglasiti da je franačko oružje bilo statusni simbol koji nisu nosili obični ljudi. Mač iz Prozora pripadao je ratniku iz Bornine pratnje, jednom od plemića koji su živjeli u ličkim utvrdama koje su nadgledale važne prometnice. Noseći skupocjeno i dojmljivo franačko oružje, Bornini ratnici ostavljali su snažan dojam u vlastitom narodu što im je pomagalo u učvršćivanju vlasti.

Postavlja se pitanje: Jesu li Borna i njegovi plemići uvozili skupocjene mačeve od franačkih trgovaca?  Ili su mačevi Borninih ratnika stigli u Hrvatsku kneževinu kao dar s franačkog dvora?

U germanskom svijetu mač nije bio samo oružje, već i ceremonijalni predmet. Prilikom zakletve germanskim kraljevima, plemići su polagali ruke na balčak mača. Vjerojatno su franački carevi darovali mačeve Borni i njegovim ratnicima kao simbol njihovog savezništva i odanosti franačkom dvoru.

Zahvaljujući Borninoj politici, prvi hrvatski ratnici nosili su europsko oružje. Na samom svom početku Hrvatska kneževina priključila se zapadnoeuropskom krugu. Osim na ratnu opremu, povezanost s zapadnom Europom utjecala je i na pismenost, vjeroispovijest i kulturu mlade hrvatske države, a više o tome ispričat ćemo vam u sljedećim pričama…


Foto: manuscriptminiatures.com / tf.uni-kiel.de

Izvori: Goran Bilogrivić, Karolinški mačevi tipa K, Opusc. Archaeol. 33, 125-182, 2009 (2010), macevanje.org

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close