Događanja

“Amelija ide na ples” nova predstava kazališta Mala scena

Najnovija premijera zagrebačkog kazališta Male scene bit će u utorak 15. prosinca komična opera “Amelija ide na ples” istaknutog američkog opernog skladatelja Gian Carla Menottija u režiji Frane Marije Vranković i u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu.


Kako se ističe u najavi, opera praizvedena 1937. u Philadelphiji Menottijev je operni prvijenac duhovitog libreta, te živih, arioznih recitativa i lako pamtljivih arija ugodne i svježe melodike, što je autoru i djelu otvorilo put do repertoara njujorške Metropolitan opere niti godinu dana nakon praizvedbe.

Priča se vrti oko Amelije koju, upravo uoči velikog plesa, Muž optuži za preljub, tražeći da mu otkrije tko joj je Ljubavnik. Amelija Mužu nudi pakt – otkrit će mu Ljubavnikovo ime pod uvjetom da ne otkaže odlazak na ples. Muž prihvaća ponudu, a Amelija mu otkriva da ga vara sa susjedom s kata poviše. Muž se odlazi obračunati s Ljubavnikom i iz toga se rađa niz komičnih scena u koje se na kraju mora umiješati i Policijski načelnik.

“Nakon velikih uspjeha koje smo postigli glazbeno-scenskim projektima ‘Figarov pir’, ‘Tajni brak’ i ‘Momci na brod’, Mala scena predstavlja novi operni izazov u kojemu joj je osim Muzičke akademije, partner i Scena Gorica iz Velike Gorice”, stoji u najavi.

Djelo će biti izvedeno na talijanskom jeziku uz hrvatske titlove. U predstavi sudjeluje devet mladih umjetnika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu – Marijana Radičević, Aleksandra Bilanović, Paulina Đapo, Luka Ivoš, Tomislav Tukša, Toni Nežić, Maja Mužar, Klara Pelin, Buga Marija Šimić, Ena Lešić, Luka Šindija, Ivan Starčević, Matej Predojević Petrić te Tomislav Fratrić.

Klavirska pratnja bit će im Ante Sladoljev, koji će ujedno i dirigirati izvedbom.

Scenografiju potpisuje Marta Crnobnja, kostimografkinja je Anamarija Srhoj Filipović, a oblikovateljica svjetla Željka Fabijanić Šaravanja.

Nakon praizvedbe u Maloj sceni, predstava putuje u Veliku Goricu, gdje će se prva izvedba održati u dvorani Galežnica 18. prosinca.


 

Tekst: tportal.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close