Tech

Algoritam kategorizira građevine prema arhitektonskom stilu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu razvili su algoritam koji je u stanju kategorizirati građevine prema arhitektonskom stilu, a može se upotrijebiti i za kategorizaciju namještaja i drugih predmeta na istom principu.


 Pomoću metoda kao što su crowdsourcing i strojno učenje stvoren je algoritam koji je u stanju usporediti oblike objekata, odrediti razdaljinu između komponenti i spariti odgovarajuće elemente kao što su kupole crkava.

 Posljednje navedeno bilo je najteže postići, a za to je poslužila spomenuta crowdsourcing komponenta. Organizirano je istraživanje u kojem je sudjelovalo 2500 osoba  koje su dale ukupno 50 tisuća odgovora na pitanja koja se tiču kategorizacije stilova, a potom su ti odgovori iskorišteni kako bi se poboljšao rad algoritma.

 Znanstvenici su na osnovu odgovora ispitanika sami podijelili građevine u nekoliko različitih kategorija kao što su gotika, barok i azijski stil, a algoritam je sposoban automatski dodavati nove građevine u odgovarajuću kategoriju. Ljudski ispitanici su bili uspješni u 85% slučajeva u identifikaciji stilova, dok je navedeni algoritam bio uspješan u gotovo 90% slučajeva.

 Algoritam može imati primjenu među povjesničarima umjetnosti ili u industriji igara pa čak i u prepoznavanju lica.


Tekst: bug.hr
Foto: orig13.deviantart.net
Video: youtube.com

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close