VijestiZdravlje

ADHD sve češći: u Hrvatskoj 50.000 školaraca

ADHD je sve prisutniji u svijetu


Više od 10 posto djece u SAD-u ima dijagnosticiran poremećaj pažnje ili hiperaktivnosti poznatiji i kao ADHD, što je gotovo 4% više u odnosu na vrijeme od prije 20 godina, prenosi NBC. Ovaj poremećaj proširen je globalno, a svjetske statistike govore kako u razredu s 30 učenika dvoje ili troje njih ima ADHD. Po provedenom istraživanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, postotak u Hrvatskoj je ispod 1%, a nešto stvarnija procjena bazira se na oko 50.000 školaraca.

Rast od 4% u SAD-u je neobjašnjiv, smatra Dr. Wei Bao koji je i pomogao voditi studiju. Tim je u nazočnosti roditelja ili skrbnika koristio anketu koja je obuhvatila više od 180.000 djece u dobi od 4 do 17 godina između 1997. i 2016. godine.

“Tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja od 1997. do 2016. godine pronašli smo značajan porast u prevalenciji dijagnosticiranog ADHD-a od 1997. do 1998. do 2015.-2016.”, Napisali su u Journal of the American Medical Association JAMA Open Network.

Brojke u Hrvatskoj veće

Iako istraživanja u Hrvatskoj govore o iznimno malom postotku, stručnjaci smatraju da simptomi prolaze neopaženo te da je taj broj znatno veći.

”To ne znači da je Hrvatska ispod prosjeka, već postoji veliki broj djece kod koje problem još nije uočen. Ta djeca često ne dobivaju pravilan tretman i podršku koju bi trebali. To je upozoravajući podatak kako je potrebno još više širiti svijest o ovoj problematici”, objasnio je Marko Ferek iz Udruge Buđenje za RTL Direkt.

U svijetu se tijekom rujna i listopada održavaju brojne aktivnosti kako bi se podigla svijest o ADHD-u, a u Hrvatskoj se Tjedan ADHD-a ove godine održava u listopada, a organizira ga Udruga Buđenje.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close