Događanja

10 najboljih filmova preminulog kralja horora Wesa Cravena

Obožavatelje horora  potresla je vijest o smrti legendarnog kralja horora, Wesa Cravena, koji je ove nedjelje u dobi od 76 godina.


Žanr horora je, financijski gledano, jedan od najprofitabilnijih žanrova, ali u isto vrijeme i odlična odskočna daska za neke od najcjenjenijih glumaca i redatelja, a jedan od njih svakako je i legendarni Wes Craven koji je često uspavani žanr budio nekoliko puta tijekom dugogodišnje karijere.

Cravenova karijera, kao što je to slučaj s mnogim horor majstorima, imala je niz uspona i padova, ali ovog puta odlučili smo se za listu njegovih najboljih filmova.

The Last House on the Left (1972)

Cravenov redateljski debi snimljen je za samo 87 tisuća dolara i već je na samom početku njegove karijere podigao veliku prašinu zbog nasilja koje je za mnoge bilo previše. No, zahvaljujući cenzuri i zabranama, ovaj niskobudžetni horor pretvorio se u veliki hit te na kino blagajnama pokupio nešto više od tri milijuna dolara i danas se smatra kultnim horor ostvarenjem koje je 2009, doživjelo i daleko slabiji remake..

 

The Hills Have Eyes (1977)

Drugi Cravenov film također se pretvorio u kultni klasik, a scena u kojoj Mars i Pluto napadaju kamp kućicu i pokušavaju oteti bebu završila je na mnogim listama najstrašnijih scena u filmskoj povijesti. Craven je kasnije snimio i nastavak, ali kasnije ga se odrekao. S dobrim razlogom, budući da na Rottenu ima 0% pozitivnih kritika.

 

Swamp Thing (1982)

Iako je u ovom slučaju riječ o SF-u, “Swamp Thing” smatra se jednim od njegovih ponajboljih filmova iako su kritičari unatoč pozitivnim reakcijama uputili brojne primjedbe neuvjerljivom čudovištu.

 

A Nightmare on Elm Street (1984)

“Strah u ulici brijestova” bez ikakve je sumnje njegov najupečatljiviji film koji je žanru horora dao vjerojatno najpopularnijeg negativca – Freddyja Krugera. Čak i ako niste fanovi žanra, svi znaju za opeklinama prekrivenog manijaka i njegovu jezivu rukavicu s noževima. Kruger je dio mainstreama, ali i franšiza prepuna filmskih failova.

 

The Twilight Zone: Shatterday/A Little Peace and Quiet (1985)

Jedna od najpopularnijih TV serija svih vremena ponovno je oživjela sredinom osamdesetih, a svoj doprinos je dao i tada već provjereni horor-majstor Wes Craven koji je režirao nekoliko epizoda, a producenti su zaključili da će seriju otvoriti upravo Cravenovim epizodama “Shatterday” i “A Little Peace and Quiet”.

 

A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)

Iako je franšiza imala previše nastavaka od kojih su mnogi neoprostivo loši (sam redatelj nikada nije namjeravao “Stravu” pretvoriti u franšizu), treći dio bio je apsolutni hit, a mnogi će reći da je bolji čak i od originala. Nakon neupečatljive dvojke, mnogi su pozdravili i povratak Nancy Thompson, a i sam Freddy Kruger (Robert Englund) rekao je da je ovo najbolji film serijala.

 

The Serpent and the Rainbow (1988)

Kao i mnogi drugi, vjerojatno spadate u skupinu gledatelja koji ne znaju naziv ovog filma, ali zasigurno ste ga gledali i uživali u njemu u barem jednoj od mnogobrojnih repriza koje je doživio na nacionalnoj televiziji. Naime, u godinama nakon “Strave”, Craven je pokušao dokazati da je dobar i u drugim žanrovima, ali njegovi filmovi i serije uglavnom su nailazili na negativne kritike. Međutim, ovaj zombi-klasik iz 1987., unatoč lošoj prođi na kino blagajnama, i danas je jedan od boljih filmova njegova opusa.

 

Wes Craven’s New Nightmare (1994)

Nakon šest nastavaka “Strave” (od kojih je velik dio prošao bez Cravenova angažmana), mnogi su se već zasitili Krugera i njegovih sve smješnijih dogodovština. Craven se ovog puta odlučio za meta-pristup u kojem Freddy ulazi u stvarni svijet i napada Heather Langenkamp koja inače glumi Nancy. Kritičari i publika bili su oduševljeni.

 

Scream (1996)

Tijekom osamdesetih podžanr slashera bio je mrtav, ali zahvaljujući izvrsnom “Vrisku”, Craven je ponovno oživio žanr i posudio elemente koji su “New Nightmare” učinili kritički prihvaćenim. Horor s likovima koji znaju sve o hororima.

 

Music of the Heart (1999)

Nakon dva uspješna “Vriska”, redatelj se prebacio na dramu s Meryl Streep. Pomalo otrcana melodrama osigurala je još jednu nominaciju za Oscara vječno nominiranoj glumici.

 

Red Eye (2005)

Treći “Vrisak” pokazao je znakove zasićenja, a Craven je odlučio napraviti petogodišnju pauzu nakon koje se vratio s filmovima “Cursed” i “Red Eye”. I dok se na prvi ne isplati trošiti riječi, “Red Eye” je bio dokaz da je redatelj još uvijek u dobroj formi. Čak je i legendarni Roger Ebert zaključio da je ovo odličan triler.


Tekst: index.hr

Foto: horrornovelreviews.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close