VijestiScena

6. travnja – Hrvatski dan fotografije!

Prošlo je točno 180 godina otkako se u Hrvatskoj prvi puta spomenula fotografija!


Šestog dana mjeseca travnja, prije 180 godina, u Danici Ilirskoj je objavljen članak o “najznatnijem odkritju” – o otkriću procesa koji je kasnije dobio ime fotografija. (Danica Ilirska, godina V., broj 14, Subota 6. travnja 1839.)

“I dok je štampa u velikom kulturnom centru Leipzigu još godine 1842. napadala novo otkriće kao ordinarnu nemogućnost i bogohulstvo, intelektualna elita, tada još malog Zagreba, okupljena oko Gajevih novina, mogla je prihvatiti dagerotipiju i shvatiti njeno golemo značenje.” – Nada Grčević: “Počeci fotografije u Hrvatskoj”, Život umjetnosti, br. 6, Zagreb 1968.

Stoga je skupina zajednica (udruga i fotoklubova) odlučila 2017. godine da se 6. travnja obilježava kao “Hrvatski dan fotografije”. Zajednički su nastupili: FotozineSekcija za fotografiju ULUPUH-aZbor fotoreportera HND-aFotoklub KlikFotoklub ČakovecFotosofiaFotogardFotovunFotoklub Siscia ObscuraKAF Sveti LovrečFotoklub ZagrebFotoklub OsijekFotoklub Marin GetaldićKadar 36Fotoklub Split i Hrvatski Fotografski Centar.

Cilj obilježavanja Hrvatskog dana fotografije je podsjetiti javnost da je fotografija tradicionalna umjetnička grana i vrlo rano prihvaćena u Hrvatskoj, te ukazati na sva njena značenja: umjetnička, tehnička, povijesna, dokumentarna…

Više o Hrvatskom danu fotografije možete pročitati na službenoj stranici http://hrdanfotografije.eu/

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Hrvatski dan fotografije

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close