Lifestyle

5 zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu

Naša se koža stalno razvija i radi nove slojeve, a izračunali su da u životu odbacimo čak 18 kilograma stare kože.


Stanice našeg tijela stalno se razmnožavaju, tako da u svakoj sekundi nastane 25 milijuna novih stanica. Ne čudi onda podatak da se i naša koža stalno razvija i radi nove slojeve, a izračunali su da u životu odbacimo čak 18 kilograma stare kože.

Raznorazni mikroorganizmi cijelo vrijeme žive i rade na našem tijelu, a velik broj njih nastanio se u našem pupku. Znanstvenici kažu da ih ima toliko da bi one, teoretski, mogle napraviti ekosustav jednake kompliciranosti kao prašume.

Ljudsko tijelo savršen je mehanizam koji može raditi čuda, a zapravo se i u njemu cijelo vrijeme odvijaju čudesne stvari. Tako se, primjerice, impulsi po živcima kreću fantastičnom brzinom od 400 kilometara na sat kako bismo što prije osjetili bol.

Ništa manje zanimljiv nije i podatak da sastav naših suza zavisi od razloga iz kojeg plačemo – suze radosnice drugačije su od tužnih.

Fascinantan podatak za kraj priče govori o tome da je naše oko toliko osjetljivo da bi moglo vidjeti treptaj svijeće na udaljenosti o 48 kilometara!


Tekst: metro-portal.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close