Zdravlje

4 stvari koje nikada ne bismo trebali raditi u krevetu

Nakon napornog dana ušuškati se u krevet jedan je od najboljih osjećaja. I bez obzira na to koliko ste spavalica ili niste, provedemo oko trećinu svog života upravo u krevetu.


Upravo zbog toga neke stvari nikako ne biste smjeli raditi u krevetu.

‘Igrati se’ pametnim telefonom

Prije nego što sklopite oči navečer i čim ih ujutro otvorite, posežete za svojim pametnim telefonom i provjeravate društvene mreže, aplikacije za chat, e-mailove…To nikako nije dobro prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu i poremetiti vaš san. Plava svjetlost emitirana iz ekrana remeti proizvodnju melatonina u mozgu. Ako imate učestale problema sa spavanjem, a ne znate što je uzrok, ovo bi mogao biti.

“Osjetljivi smo na plavu svjetlost i ona nas tijekom dana drži budnima, ali i remeti san navečer”, tvrdi stručnjak za san Paul Gringras za Metro. “Čitanje na tabletu može odgoditi spavanje za oko sat vremena, a probudit ćete se omamljeni”, poručuje.

Gledanje u ekran pametnih telefona, tableta ili laptopa trebalo bi izbjegavati barem sat vremena prije odlaska na spavanje.

Prazniti torbu na krevetu

Mnogi svoje ručne ili putne torbe stave na krevet kako bi iz njih lakše izvadili stvari koje se unutra nalaze. Ipak, razmislite dvaput prije nego što to napravite idući put. Znate li koliko bakterija prenosite na taj način na vašu čistu posteljinu? Ručne torbe imaju izvana više bakterija nego wc školjka, pokazala su istraživanja. Torbu stalno negdje odlažete, a ne znate što se sve nalazi na tim površinama.

Spavati u donjem rublju

Možda ste mislili da je upravo zdravije i više higijenski spavati u donjem rublju, no, u krivu ste. Liječnici savjetuju da oba spola trebaju spavati gola, žene kako bi spriječile nastanak gljivičnih infekcija, a muškarci zbog kvalitete spermatozoida. Istraživanja su pokazala da muškarci koji preko dana nose široke bokserice, a spavaju goli, imaju i do 25 posto zdravije “plivače” u odnosu na one koji nose usko donje rublje i ne skidaju ga ni tijekom noći.

“Snoozanje”

Jedna od najvećih borbi u jutarnjim satima jest svladati se da ne pritisnete taj “snooze” gumb na vašem pametnom telefonu. Tih nekoliko minuta dodatnog sna zapravo će zbuniti vaše tijelo i “baciti” vas u još dublji san nakon kojeg ćete još teže ustati i razbuditi se.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: vecernji.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close