Zdravlje

10 savjeta za niskokaloričnu kupnju namirnica

Često nas “gladne oči” začas dovedu do toga da u supermarketu napunimo košaru namirnicama koje obiluju takozvanim praznim kalorijama s kojima dobivamo puno šećera, masnoća i konzervansa, a (ni)malo poželjnih hranjivih tvari.


Da biste već pri samoj kupnji izbjegli kalorijske bombe, stručnjaci preporučuju jednostavne trikove:

1. Uvijek sastavite popis za kupnju. Osim što tako štedite vrijeme i živce, bit ćete usmjereni na određene vrste namirnica i manje ćete padati u iskušenje kad naiđete na “primamljive ponude”.

2. Ne idite u kupovinu praznog želuca. Tjerani glađu, lako ćete posegnuti za onim što zapravo uopće ne trebate. Dakle, prije kupnje pojedite nešto lagano, npr. voće.

3. U pravilu vrijedi ovo: što je namirnica više prerađena, to manje hranjivih tvari sadrži. Dajte prednost integralnom kruhu i tjestenini (od cjelovitog brašna). Umjesto gaziranih pića birajte sokove sa što većim udjelom voća i što manjim udjelom šećera.

4. Pri kupnji salama i kobasica, šunka s malim udjelom masti i pureća prsa svakako su poželjniji od suhomesnatih proizvoda od mljevenog mesa.

5. Kad kod kuće ručno režemo salamu ili sir, često pretjeramo u količini. Neka vam već u supermarketu narežu tanke kriške.

6. Tko stvara zalihe čipsa i slatkiša, prije ili kasnije ih i “potamani”. Ne kupujte velike količine, a najbolje bi bilo da kod kuće uopće nemate zalihu ako se ne možete suzdržati od neumjerenog konzumiranja takvih namirnica.

Pročitajte više na ordinacija.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close