Kolumne

10 načina da ponorimo

Švrljajući i gubeći vrijeme na širokoj svjetskoj mreži (www) naišao ja na neke člančiće. Pogledam drugi site, isti, tj slični člančići, pogledam treći, četvrti, peti. SVI IH IMAJU! O čemu pričam?  O dokazu da smo stvarno gotovi: „10 načina da ga pogledaš senzualno“, „5 stvari na koje morate paziti na prvom spoju“, „ Razbijeno 50000000 mitova o seksu“, „20 najiritantnijih stvari u prometu“, „500 načina da se našminkaš, a da izgleda kao da nisi“ i tako dalje…

Pa mislim, ok. Ljude zanima tako nešto, il tak nekaj al babe ti jadne i pive mlake, zatupljuje ljude. Ispada da si nesposoban uopće izaći iz kreveta, pričati s ljudima, našminkati se, obući se, zavezati pertle na tenisicama. Takve stvari ljude čine gluhuhuhupavima. I neće tu stat. Nema više zdravog razuma, neeeee. Ne podrazumijeva se da na prvom spoju nećeš reći: imam fetiš paljenja mladih kornjačica u suncokretovom ulju, i da još spavaš u krevetu sa roditeljima. Zakaj se to događa? Jer je zdrav razum zamijenjen sistematikom, 10 ovoga, 20 onoga, načini ovi, načini oni. I sad se ja bojim uopće izać’ van, jer ne piše nigdje 10 načina kako da ja to učinim. Nigdje ne piše 30 načina disanja.. evo ga.. nemrem.. ruši mi se autonomna i refleksna radnja koju činim nesvjesno. A tek sex.. Ajme seks seks seks seks seks seks seks. Sve oko seksa, razbijeno ovo, otkrivamo što je dobro što je loše.. Ljudi to čitaju i odjedanput nemaju pojma. Blokiraju, zamrznu se, nesigurni su. 50 načina kako da mu blounmajnaš dan. Oš jedan? Saznaj koji mu je najdraži film, ispeci kokice i reci: “dragi ajmo gledati tvoj najdraži film!” Eto ti jedan! Nema više normalnog, moj ontološki principu, i kaj je najbolje ekipa to puši. Onda su muškarci opterećeni time što je neka baba od 65 godina pod imenom Zvezdana Sabojević napisala o tome kako na 35 načina gledat film u kinu i žene se opterećuju da traže na njemu znakove hladnoće ili mačoizma. Još bolje: 4 načina da vidite je li nešto skriva! Pa tamo objašnjava: ako mu se grašak znoja pojavi na čelu tijekom vašeg razgovora to odmah treba riješiti. Da je to znak tjeskobe, hladnoće, straha i ostalog i da ga treba na zid staviti i izvući istinu iz njega. A NIJE skužila da je 150 celzijevih stupnjeva vani, a da frajer ima 125 kilograma i da ima pulover na sebi usred ljeta jer je ovaj pročitao da je to jedan od način da skine kile. To je to. Nema više normale. Sve se mora naknadno pisati: tipa, ja iskreno nisam znao da treba imat razumijevanja u vezi i da ju trebaš slušati i aktivno sudjelovat u razgovoru DOK NISAM PROČITAO 25 NAČINA KAKO POSPJEŠITI VEZU! To se podrazumijeva, kebaba ti. A ako toga nema, nikakva piskaranja neće to promijeniti. Promjena dolazi iz osobe i osjećaja za normalno, a ne iz kvazi sistematizacije. U svakom slučaju: budi normalna osoba. No to je najteže danas sa svim tim luđačkim stvarima oko nas, gdje se ponašamo sa svima k’o sa sokom krave, gdje naši odnosi imaju rok do određenog mjeseca il’ godine, pa nakon toga, papa ekipica, ja emocionalni nomad selim svoje živce i razumijevanje na pašnjake drugih likova, frikova i ostalih. Šteta kaj nema toga nigdje napisano: 25 načina kako se ne ponašati prema drugima kao da su potrošna roba.

E ‘Rvacka moja uzme od Zapada sve kaj ne valja a moguće dobre stvari ni nemre, jer se uruši zbog loših. “Uniđe nešto vražje u jude ovih dana”, kako bi babe rekle. Sinteza svega? Aj budi normalan, markera ti, časti ekipu jednom u bircu i slušaj curu, ženu, mamu, dečka, muža, tatu. Svi to volimo.

Foto: LearningRebels
Tekst: Marko Ivković

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close