SEREŽANI: Nekad s Banom Jelačićem protiv Mađara, danas ponovno DOLAZE U PLITVIČKE DOLINE!

LIKACLUB

Ovog lipnja u Starom gradu Drežniku, nedaleko Rakovice i Plitvičkih jezera, iz povijesti će u sadašnjost doći Serežani. Riječ je o događanju Legendama Plitvičkih dolina koje se održava 17. lipnja 2017. godine.

Turistička zajednica općine Rakovica odlučila je okupiti legende područja Rakovice, na događanju će se osim Serežana naći i Eugen Kvaternik, rijeka Korana i Japodi. Ovaj put osvrnuli su se na Serežane. Riječ je o vojnicima iz Vojne krajine. Svaka graničarska pukovnija imala je u svom sastavu po jedan odred Serežana kao elitnu jedinicu. Vojnici koji nisu nosili vojnu odoru, nego narodnu nošnju s prepoznatljivom crvenom kabanicom, podsjećali su na osmanski utjecaj iako s njima nisu imali veze.

image004

Mi smo u Vojnoj krajini bili neka vrsta policije. Zapravo smo bili zaduženi za sigurnost, održavali smo red i mir. Pazili smo da se provode svi zakoni. Ubrajali su nas u pomoćne vojne jedinice. Sprečavali smo upade bosanskih razbojnika, dovodili uhićenike u zatvor i hvatali opasne hajduke. Obavljali smo ophodnje po teškom i nepristupačnom terenu. Diljem Vojne krajine imali smo sedamdesetak postaja. Zvali smo ih desetnice. Zapovjednik serežanske jedinice zvao se harambaša. Stanovali smo u vojarnama. Samo su časnici imali pravo živjeti u posebnom stanu.” – ističe se u dijelu teksta kojim će se Serežani prestaviti posjetiteljima događanja Legendama Plitvičkih dolina 17. lipnja.

Zanimljiva informacija je kako su Serežani u tradicionalnoj odori pomogli Banu Josipu Jelačiću ugušiti mađarsku revoluciju, te se tamo istaknutli svojim junaštvom i požrtvovnošću. Iz tog razloga, kad je Josip Jelačić ustoličen za bana, njegovu svečanu povorku u Zagrebz predvodili su Husari i upravo Serežani. Zanimljivost je i podatak kako su vojnici Serežani sudjelovali i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija o događanju pratite na Facebook događaju Legendama Plitvičkih dolina ovdje, i koristite hashtag #Legendama2017.

Rakovica - HTZ v.2

 

 

 


Izvor: Sponzorirano

Komentari

facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u