Najbizarnije zabrane na europskim plažama

Tena Brnad

Turisti možda još mogu znati da ne smiju bacati smeće na plaži, ali zapravo stalno niču nova pravila i propisi o ponašanju na nekim turističkim destinacijama. Poslovni.hr donosi popis najbizarnijih zabrana na  poznatim europskim plažama.


Zabranjeno mokrenje

Dok se kupate u moru, ako vam je sila i ako nema wc-a na plaži, malo tko će dva puta razmisliti da li da “pusti vodu”: tko će primijetiti tu doslovno kap u moru? Ali oprez: mokrenje u moru u općini Lepe na jugoistoku Španjolske je najstrože zabranjeno još od 2012! Kazna za to iznosi do 750 eura, makar nikome nije jasno kako bi se uopće mogao utvrditi počinitelj tog teškog prijestupa. Gradska vijećnica Maria de los Angeles Lorenzo ipak tvrdi, piše Deutsche Welle, da to nije tek hir gradskih vlasti kako bi se “ogulilo furešte”: “Želimo ljude senzibilizirati za probleme okoliša.”

Zabranjena rezervacija

Tu su Nijemci velemajstori: u cik zore obično otac obitelji osvane na plaži i “rezervira” mjesto ručnikom, suncobranom, ležaljkama i drugim priborom za plažu – nakon toga obitelj mirno doručkuje i u neko doba dana dođe na “svoje” mjesto. U sve više ljetovališta je to zabranjeno, u Torroxu na Malagi su upozoreni da će čitav taj krš biti uklonjen s plaže ako korisnici nisu prisutni.

Zabranjeno uzimanje kamenja

Može se razumjeti zabrana da netko “kao suvenir” uzme komad nekog arheološkog spomenika, ali u Grčkoj je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika. Točnije – može vam se dogoditi da provedete noć na policijskoj postaji dok se ne nađe neki gradski arheolog koji će procijeniti je li ono što ste stavili u džep arheološki artefakt ili običan kamen.

Više na poslovni.hr

 


Foto: pexels

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u