ZNATNO POVEĆANJE Moguća turistička pristojba do čak 20 kuna po noćenju od iduće godine?

Lana Matica

Ministarstvo turizma objavilo je prijedlog pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe koji će omogućiti povećanje tog nameta u sljedećoj godini, posebice u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna, što bi se uvjetno moglo nazvati ljetno razdoblje, piše Novi list.


U prijedlogu koji je ministarstvo uputilo u javno savjetovanje županijske skupštine sada će visinu pristojbe određivati u dva, a ne tri godišnja razdoblja. Visina pristojbe više neće ovisiti ni o tome u kojem se turističkom razredu nalazi neki grad i općina.

Kad je u pitanju visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, što je nekadašnja boravišna pristojba, ministarstvo je odredilo da se u ljetnom razdoblju ona može odrediti na najmanje deset, a najviše 20 kuna. Ono što je sada postala donja granica u ljetnom periodu ove je godine bio najviši iznos pristojbe u vrijeme turističke sezone u mjestu koje je svrstanu u najvišu kategoriju.

Prema prijedlogu Ministarstva turizma više nitko u ljetnom periodu ne bi mogao imati pristojbu nižu od deset kuna. U »zimskom« razdoblju pristojba se može odrediti u rasponu od sedam do najviše 14 kuna. Kad su u pitanju kampovi u ljetnom razdoblju županijske skupštine odredit će cijenu od osam do 15 kuna, a u zimskom od pet do deset kuna. Do sada su u kampovima najviše cijene boravišne pristojbe bile osam kuna.

Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači i to u iznosu od 350 do tisuću kuna. Dosad je taj raspon ovisno o turističkom razredu bio od 172 do 345 kuna.

Donosi Novi list.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u