Zdravlje

Znate li što je to “plivačko uho”?

U ljetnim mjesecima, kada je plivanje  jedna od omiljenih aktivnosti, česta je boljka tzv. plivačko uho ili otitis externa. To je infekcija ušnog kanala, cjevastog otvora koji prenosi zvuk s vanjske strane tijela do bubnjića. Ovu neugodnu pojavu mogu uzrokovati različite vrste bakterija ili gljivica. Infekcija se obično javlja kod osoba koje provode puno vremena u vodi. Naime, prevelika količina vlage pogoduje razmnožavanju bakterija ili gljivica. Upala se češće javlja kod osoba koja se kupaju u rijekama ili jezerima, jer u takvim vodama ima i više bakterija.


Simptomi infekcije

Plivačko uho, odnosno, upala vanjskog uha ima vrlo neugodne simptome. U početku se javlja svrbež i osjećaj nelagode, a zatim bol u uhu, koja se može pogoršati pri pritisku na vanjski dio uha. Nekim je osobama zbog boli čak teško žvakati hranu. Vanjski dio uha može pocrvenjeti ili nateknuti, a limfni čvorovi oko uha se mogu povećati. Moguća je pojava i iscjetka iz ušnog kanala, koji na početku može biti proziran, a zatim postati žućkaste boje nalik gnoju. Ako iscjedak ili oticanje kanala blokira prolaz zvuka kroz uho, sluh može biti privremeno pogođen. Treba napomenuti da otitis externa nije zarazna.

Zašto ”plivačko uho” jako boli?

“Plivačko uho” usko je vezano uz vodu. Kod čestih ronjenja, kupanja, prskanja i ostalih vodenih radosti, voda se vrlo lako nakupi u ušnom kanalu. Voda isto tako i iscuri iz ušnog kanala, no nekada to i nije slučaj. Zadržavanje vode unutar kanala uzrokuje brz rast bakterija u uhu, a upala koju uzrokuju bakterije boli. Bol počinje blagim svrbežom i peckanjem, ali baš kao i bakterije u uhu, naglo se širi na čitavu ušnu školjku koja otječe i prilično boli. Ako se uho ne tretira na vrijeme, bol se može proširiti na lice, tjeme i vrat.

”Plivačko uho” se liječi antibioticima

Liječenje “plivačkog uha” ovisi o težini infekcije i jačini bolova. Njačešće se provodi pomoću antibiotskih kapi za uši. Upotrebljavaju se nekoliko puta dnevno od 7 do 10 dana. I biljka čuvarkuća uspješno liječi upalne procese. Čuvarkuća je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Mnogi su se uvjerili da djeluje bolje nego kapi iz ljekarne. Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao zaštitnu mjeru. Na tržištu postoje sprejevi za uho koji su vrlo učinkoviti u prevenciji “plivačkog uha” i spadaju u obavezan dio putne ljekarne,  imaju antibakterijska, antigljivična, antiseptička i protuupalna svojstva.

Savjet za bezbrižno ljetovanje:

  • ne ignorirajte ni najmanju bol u uhu
  • uho održavajte suhim, a to znači nakon svakog kupanja osušiti ga mekim ručnikom ili zabacivanjem glave na stranu odstraniti zaostalu vodu iz uha
  • izbjegavajte plivanje u vodi sumnjive kvalitete
  • izbjegavajte primjenu štapića za uho

Tekst: žena.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close