Lifestyle

Znate li na kojem ličkom vrhu je snimljena ova fotografija?

Ljepote Like česta su tema poznatog zadarskog fotografa i zaljubljenika u prirodu Aleksandra Gospića.


Njegove radove možete vidjeti na Facebook stranici Aleksandar Gospić Photography, a jedna od posljednjih fotografija koje je objavio prikazuje idilični pogled s vrha Zira na lički krajolik prošaran snijegom. Zir je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja. Visoko je 850 m i dio je Ličkog sredogorja, niza uzvišenja koje se pruža paralelno s Velebitom.

Postoje dvije legende o porijeklu imena Zira. Prva legenda kaže da je brdo služilo kao osmatračnica u vrijeme turskih osvajanja. Vrh Zir je bio idealno mjesto za kontroliranje Ličkog polja i puta Udbina-Ploča-Mogorić-Ribnik koji je tada bio najvažnija prometnica. Druga predaja govori o tome da je Zir svojom ljepotom uvijek mamio poglede putnika, odnosno izazivao – zurenje.

Planina Zir je uvrštena kao kontrolna točka u Hrvatsku planinarsku obilaznicu i obilaznicu Lički gorski biseriZahvaljujući osamljenom položaju, s vrha Zira pruža se otvoreni pogled u svim smjerovima. Aleksandar je uhvatio pogled prema Ličkoj Plješivici sa Ozeblinom (1657m) i Rudim Liscem (1611m) u daljini.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Aleksandar Gospic Photography

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close