Tehnologija

Znate li da su Plitvičkim dolinama nekad hodali lavovi i leopardi? Pitali smo paleontologa

Prošlog vikenda održana Noć šišmiša kod Rakovice uz raznovrstan sadržaj zabilježila je i jedan koji se posebno istaknuo zbog neobičnih zanimljivosti. Riječ je o izložbi pod nazivom “Baraćeve špilje u ledeno doba”


Izložba Baraćeve špilje u ledeno doba priča je o bogatoj riznici fosilnih ostataka otkrivenih u podzemlju te špilje, i to samo djelomično istraženoj.

U raznovrsnoj paleontološkoj zbirci tako su pronađeni fragmenti jedne ili više kostiju ili zuba životinja: špiljske hijene, vuka, lisice, leoparda, divlje mačke, kune zlatice, jazavca, alpskog zeca, konja, pragoveda i bizona, jelena , kozoroga i divokoze i brojnih drugih.

Sve ove razne vrste životinja, kažu paleontolozi, vrlo vjerojatno su u jamu upadale kao u prirodnu klopku ili ih je njihov predator donosio u skrivene dijelove špilje kako bi neometano pojeo svoj plijen.

Kao što smo pisali u prošlom tekstu, turisti su na Noći šišmiša u Baraćevim špiljama imali zanimljiva pitanja poput onog o tome kako je moguće da se u ovom dijelu Europe spominju lavovi, na što su im vodiči objasnili da je riječ o klimi koja je nekad u ovom dijelu Europe bila izrazito vruća i lavovi su zaista nastanjivali Baraćeve špilje i okolno područje. Kad se klima pogoršala, lavovi ali i razne druge životinje poput geparda i nosoroga preselile su na područje Afrike.

Kad je riječ o ovakvim nalazima, dobili smo komentar od dr. sc. Kazimira Miculinića, paleontologa koji je vrlo dobro upoznat s nalazima u Baraćevim špiljama.

Rakovica - HTZ v.2

 

Mini izložbom Ledeno doba predstavljenom na Noći šišmiša prezentirani su nalazi kosti i zubi nekih od životinja pronađenih u Gornjoj Baraćevoj špilji. Odabrani su neki od najvažnijih, ali posjetiteljima najprepoznatljivijih nalaza, tako da su i djeca vrtićke dobi mogla prepoznati dijelove tijela pa čak i vrste životinja koje su nekada živjele na području Rakovice. Kosti i zubi nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda i vuka ilustrirali su životne zajednice ledenog doba na ovim područjima i predstavili Gornju Baraćevu špilju kao izuzetan paleontološki lokalitet čija se vrijednost tek mora otkriti daljnjim istraživanjima. – izjavio je Miculinić za LIKACLUB.

Pogledajte nekoliko zanimljivih fotografija s izložbe!

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Marjan Prpić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close