Tehnologija

Znanstvenici s Harvarda će oživjeti mamuta

Kombinirajući DNK slona i vunastog mamuta, koristeći CRISPR tehnologiju uređivanja gena, istraživački tim s Harvarda najavio je čudo do 2019. godine.


Ideju su izložili tijekom ovog tjedna na sastanku u Američkoj udruzi za unapređivanje znanosti u Bostonu. Životinja koju planiraju stvoriti bila bi hibrid azijskog slona koji će imati pojedine karakteristike vunastog mamuta, izumrle vrste slonova. Imala bi dugo krzno, male uši i potkožnu mast, zbog koje bi se lako prilagođavala niskim temperaturama poput mamuta, ali tijelo bi više sličilo tijelu slona jer bi bilo izduženije. Životinju nastalu genetskim inženjeringom zovu mamuslon (mammofanth).

Svoj naum, tvrde, mogu ostvariti do 2019. zahvaljujući otkriću posve očuvanog mamuta 2013. u sibirskom ledu. Led je sačuvao donju vilicu, jezik i donji dio tijela te krv. Imao je dvije i pol godine kad je uginuo, a pretpostavlja se da je ostao zarobljen u jezeru u kojem se i zaledio, pa je tako ostao konzerviran. Iz krvi su sintetizirali cijeli genom.

CRISPR tehnologija djeluje poput svojevrsnih molekularnih škara kojima znanstvenici mogu sjeći i mijenjati genom, pa upravo na taj način planiraju stvoriti hibridni embrij mamuslona. Vuneni mamut, jedna od posljednjih vrsta mamuta na Zemlji, živio je na području Europe, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike. Izumrli su prije oko 4000 godina zbog klimatskih promjena u kombinaciji s ljudskim faktorom.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close