ZnanostZdravlje

Znanstvenici izumili “snimač” povijesti stanica

Radi se o revolucionarnoj tehnici, važnoj za razumijevanje kako su milijarde složenih stanica nastale iz jednog oplođenog jajašca.


Znanstvenici su izumili “snimač” koji može pratiti povijest svake stanice u organizmu. Radi se o revolucionarnoj tehnici, važnoj za razumijevanje kako su milijarde složenih stanica nastale iz jednog oplođenog jajašca.

“Mogla bi nam pružiti uvid u to kako nastaju normalna ili oštećena tkiva”, rekao je jedan biolog BBC-u.

U ljudskom je tijelu oko 40 bilijuna stanica, svaka sa specijaliziranom funkcijom. “Snimač” omogućuje da se prati povijest svake od njih od početne točke, oplođenog jajašca, kažu stručnjaci.

Molekularni “snimač” koji je razvio tim prof. Shendurea sa sveučilišta Washington u Seattleu je zapravo komad DNA umetnut u genom koji daje svojevrsni barcode stanice.

“Na taj način možemo pratiti povijest svakog organa pojedinačno, primjerice lijevog ili desnog oka ili srca”, rekao je prof. Shendure.

Molekularni biolog s Harvarda Alex Schrier dodaje da se ta tehnika može koristiti i za praćenje nastanka tumora, objasniti vezu između stanica tumora kao i između primarnog i sekundarnih tumora koje stvaraju metastaze. Prof. Shendure ističe da su se i brojne naslijeđene bolesti razvile zbog krivog genetskog programiranja.

“Moguće je da je u osnovi tih bolesti greška u barcodeu”, rekao je on.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close