Zdravlje

Znakovi da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima Hrvati dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.


1. Imate problema s bubrezima. Natrij utječe i na funkciju bubrega, a previše soli i natrija uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu malu žličicu dnevno, a ovisno o težini zdravstvenih problema količina bi trebala biti još manja.

2. Odjednom se osjećate napuhnuto i natečeno. Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može uzrokovati preveliki unos natrija koji se nalazi u soli.

3. Često vas ulovi žeđ. Hrana s visokim udjelom natrija (čips, umaci, pizze i slično) utjecat će na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osjećaj žeđi neutaživ, onda potražite savjet liječnika jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

Više na zadovoljna.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close