Zdravlje

Značenje najčešćih noćnih mora

Bilo da sanjate da vas guše ili proganjaju ili da ste zarobljeni, snovi ili noćne more javljaju se kad naš mozak obrađuje situacije koje smo proživjeli u posljednjih nekoliko dana, govori analitičarka snova Jane Tereza Anderson, donosi 24sata.hr


Sanjanje je bitno za naše zdravlje i dobrobit, na fizičkoj, emocionalnoj i psihološkoj razini. No kad osjećate strah u snu, vaše tijelo proizvodi hormone straha i budi onu poznatu reakciju ‘bori se ili bježi’, što je zapravo razlog zašto se probudite iz sna, odnosno noćne more, s luđačkim lupanjem srca i znojnim dlanovima”, – kaže Anderson.

Dodaje da noćna mora može biti toliko strašna jer su fizički odgovori u tijelu – stvarni.

S druge strane, priča u snovima je simbolična, što je razlog zašto je važno razumjeti što oni znače. Nažalost, ne možete koristiti rječnik snova za njihovo tumačenje jer je svaki san i svaki simbol u snu osoban i jedinstven. No postoje tehnike kojima možete naučiti tumačiti svoje vlastite jedinstvene snove i noćne more.

Primjerice, ako u snu ne možete disati ili se gušite, ova se noćna mora može javljati kad vam je nos začepljen zbog prehlade ili ako patite od astme, no toga ste vrlo vjerojatno i sami svjesni. Najčešće taj san upozorava na osjećaj ograničenosti – fizički, emocionalno, mentalno ili duhovno. Može upućivati i na to da vas guši nečija pretjerana pažnja ili “pritišće” vaša životna situacija. Tad biste, analizirajući svoj san, trebali iskristalizirati strahove koji vas u stvarnosti koče u “obilježavanju” svojeg osobnog prostora prilikom izražavanja samih sebe ili vas tjeraju da ustuknete.

Sanjate li da se pak ne možete pomaknuti, možda vam se um počeo buditi, ali je vaše tijelo još u “položaju” za spavanje, objasnila je Anderson.

Stanje je poznatije kao paraliza spavanja. Kad sanjamo, naši mišići su nesposobni da se pokreću, pa je to prirodan način na koji se sprečava da ustanemo i realiziramo naše snove ili da se ozlijedimo. Kad um i tijelo nisu sinkronizirani na nekoliko sekundi, možemo sanjati da smo paralizirani. Tad samo mirno dišite jer znajte da će to sigurno proći”, kaže Anderson.

U nekim slučajevima to može biti noćna mora koja se javlja kad imate osjećaj ograničenja u životu ili ste “paralizirani” – emocionalno ili mentalno – od “uskakanja” u bilo kakvu akciju. Ako primjerice sanjate smrt, možda iščekujete nove promjene u životu te ostavljanje starih navika iza sebe. Promjena, kao i uvijek, može djelovati zastrašujuće, čak i kad je želimo, pa osvješćivanjem čega se bojimo možemo rasti i mijenjati se.

Naši snovi zapravo otkrivaju naše nesvjesne strahove i blokade u životu na javi te su snažan odgovor na to. Možda vam je ugrožena emocionalna ili mentalna stabilnost, a kako mentalni ili emocionalni stres može popratiti fizička bolest, pokrenite se”, zaključuje Anderson.

Više na 24sata.hr

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close