Politika

Zločin nad civilma u Gospiću: Policija osumnjičila dvoje državljana Srbije za bombardiranje Gospića 1995.

Lička policija dovršila je višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Hrvatske zbog sumnje na ratnog zločina protiv civila.


Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, odlučili neselektivno iz zraka napadati naseljeno središte Gospića, a znajući da će djelovanje razorih avio bombi po gusto naseljenom središtu Gospića ubiti i ozlijediti civile te prouzročiti razaranje, javila je PU ličko-senjska, a prenosi portal 24sata.

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila. Toga dana oko 17.20 sati, sukladno njihovoj naredbi, zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 avio bombi, bez odabira vojnog cilja, napao Gospić.

U napadu po Ulici Antuna Mihanovića poginuo je 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske.

Osumnjičenici su znali da će napad avio bombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili, a pored navedenog napadom je nastala materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima.

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Hrvatske, za istima su raspisane potrage.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PU Ličko-senjska

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close