Ličko-senjska županijaDruštvene mrežeKultura

ZLATNI JUBILEJ Pedeset godina svećenićkog služenja fra Jure Marčinkovića

ŽUPNIK KRIŽPOLJA, JEZERANA I STAJNICE

Zbog situacije s koronavirusom odgođena je proslava Zlatne mise fra Jure Marčinkovića, svećenika koji brine za duhovni život tri male župe ličkoga kraja.


Osim što je župnik Križpolja, Jezerana i Stajnice, ovaj franjevac rodom iz Bosne u široj javnosti je poznat kao vrstan poznavatelj ljekovitog bilja, autor je nekoliko knjiga i voditelj emisije “Zlatni savjeti” na Laudato TV.

Zaređen je na blagdan svetog Petra i Pavla u sarajevskoj katedrali prije točno 50 godina, a svečana proslava ove velike obljetnice se trebala održati 4. srpnja u crkvi u Križpolju. Tim povodom Marčinković se obratio objavom na Facebooku, u kojoj se prisjetio svog zaređenja i zahvalio svima koji su mi pomagali tijekom 50 godina svećeničkog služenja.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Na današnju svetkovinu sv. Petra i Pavla, prije točno 50 godina, zaređen sam za svećenika u sarajevskoj katedrali. Zaredio me je sada već davno pokojni sarajevski Nadbiskup dr. Smiljan Čekada.

Planirali smo proslaviti moju Zlatnu misu i 200 godina crkve u Križpolju, 4.7.2020. godine s 4 najavljena biskupa, preko 50 svećenika, i mnoštvom mojih župljana, mnogo vjernika iz svih krajeva svijeta gdje sam djelovao kao svećenik: Bosna, Kosovo, Njemačka, Australija, Kanada, otok Hvar i evo sada u mojim prekrasnim župama: Križpolje, Jezerane i Stajnica. Isto tako bili su najavili dolazak mnogi raseljeni iz ovih župa i krajeva, gdje sam djelovao kao svećenik, moji fb prijatelji i vjerni gledatelji moje TV emisije Zlatni savjeti na Laudato TV.
Laudato TV je pripremala prijenos sv. Mise uživo, a pod sv. Misom su trebali pjevati zaposlenici Laudato TV.
Moj biskup Zdenko Križić, inače je franjevac kao i ja, trebao je propovijedati. Nažalost, ovaj mali i nevidljivi virus je sve promijenio i morali smo otkazati svečanost.

Hvala svim dobrim ljudima koji su mi pomagali tokom mojih 50 godina svećenstva. Hvala i onima koji su mi na put stavljali kamenje i teško me klevetali. I sada to neki čine. Nisam se nikada osvećivao i branio, jednostavno sam uvijek išao ponosno dalje i s osmijehom dalje, a za takve sam uvijek izmolio Oče nas i rekao: „ Bože hvala Ti na svemu pa i za ove budale i pokvarene, kada ih Ti možeš držati mogu i ja. Amen“. I zaista, poslije toga, meni je sve išlo dobro, imao sam osjećaj da se sve, sto god dotaknem, pretvara u dobro i zlato. Hvala Ti na tome dragi Bože.

Još jednom hvala svima, mojim župljanima u Križpolju, Jezeranama i Stajnici, raseljenima, svim župljanima i suradnicima gdje sam bio župnik diljem svijeta: u Bosni, na Kosovu, u Njemačkoj, Australiji, Kanadi i na otoku Hvaru, mojim fb prijateljima i vjernim gledateljima moje TV emisije Zlatni savjeti.

Posebna hvala svim zaposlenicima na Laudato TV, nasoj šefici Kseniji Abramovic. Takve dobrote i spremnosti na žrtvu da drugima bude dobro, a Bogu na Hvalu i Slavu nisam nigdje doživio kao na Laudatu TV.
I na koncu posebna hvala mojim roditeljima Iliji i Ani, koji su imali 13 djece. 7 djece su umrli kada su bili mali, a sestra Ruža koja je imala 9 djece, jedan unuk je sada župnik u Bribiru kod Crikvenice, umrla je prije 3 godine. Hvala i mome bratu Ivi i sestri Luci koji žive sa obiteljima u Kanadi, sestri Peji koja živi sa obitelji u Njemačkoj te fra Stipi koji je župnik u Sućurju na Otoku Hvaru.

Neka nas sve i dalje prati Božji blagoslov.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close