NASA: Već smo trebali živjeli u svemirskim kolonijama?

LIKACLUB

Godine 1972. NASA je okupila stručnjake iz različitih područja sa zadatkom da osmisle svemirske kolonije budućnosti. Prema njihovom planu, njihova je izgradnja trebala započeti još 90-ih godina.


Već više od stoljeća ljudi maštaju o životu izvan Zemlje, u bezgraničnim prostranstvima svemiru. Ti su se pak planovi, mislili su i stručnjaci i entuzijasti, počeli ostvarivati u trenutku kada je prvi čovjek stupio na površinu Mjeseca. Od svemirskih kolonija, vjerovali su, dijele nas tek desetljeća.

Koliko je u tom pogledu bila zainteresirana čak i NASA, govori i njen projekt iz 1975. godine. Tada praktički jedina relevantna svemirska agencija angažirala je arhitekte, istraživače, inženjere i znanstvenike da pod vodstvom uglednog profesora Gerarda O’Neilla da osmisle svemirske kolonije koje bi naselili ljudi.

Nakon tih deset tjedana, ljudima iz NASA-e predstavljena su tri koncepta: Bernalna sfera, Torodialna kolonija i Cilindrična kolonija. Iako međusobno različite, sve tri temeljene su na istoj ideji – simulaciji života i uvjeta na zemlji.

future-human-evolution-permanent-space-colony

Svaki od tri koncepta umjetnu bi gravitaciju generirao pomoću centrifugalne sile zbog čega su svi bili kružnog oblika, a napajali bi se putem solarnih panela. Hladnoća i tama svemira ‘razbijeni’ su rijekama, jezerima i bogatim biljnim svijetom.

Pročitajte više na: 24sata.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: socks-studio futurehumanevolution

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u