ZnanostVijestiTech

NASA: Već smo trebali živjeli u svemirskim kolonijama?

Godine 1972. NASA je okupila stručnjake iz različitih područja sa zadatkom da osmisle svemirske kolonije budućnosti. Prema njihovom planu, njihova je izgradnja trebala započeti još 90-ih godina.


Već više od stoljeća ljudi maštaju o životu izvan Zemlje, u bezgraničnim prostranstvima svemiru. Ti su se pak planovi, mislili su i stručnjaci i entuzijasti, počeli ostvarivati u trenutku kada je prvi čovjek stupio na površinu Mjeseca. Od svemirskih kolonija, vjerovali su, dijele nas tek desetljeća.

Koliko je u tom pogledu bila zainteresirana čak i NASA, govori i njen projekt iz 1975. godine. Tada praktički jedina relevantna svemirska agencija angažirala je arhitekte, istraživače, inženjere i znanstvenike da pod vodstvom uglednog profesora Gerarda O’Neilla da osmisle svemirske kolonije koje bi naselili ljudi.

Nakon tih deset tjedana, ljudima iz NASA-e predstavljena su tri koncepta: Bernalna sfera, Torodialna kolonija i Cilindrična kolonija. Iako međusobno različite, sve tri temeljene su na istoj ideji – simulaciji života i uvjeta na zemlji.

future-human-evolution-permanent-space-colony

Svaki od tri koncepta umjetnu bi gravitaciju generirao pomoću centrifugalne sile zbog čega su svi bili kružnog oblika, a napajali bi se putem solarnih panela. Hladnoća i tama svemira ‘razbijeni’ su rijekama, jezerima i bogatim biljnim svijetom.

Pročitajte više na: 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: socks-studio futurehumanevolution

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close