VijestiTurizam

“Želimo postati cjelogodišnja destinacija” – Je li ovo kraj sezonskim poslovima, apartmanskim naseljima, preopterećenju prirode…?

HOĆE LI HRVATSKA POSTATI CJELOGODIŠNJA TURISTIČKA DESTINACIJA?

Uoči nedjeljnog finala teniskog turnira u Umagu, koji je ponovno bio meka za turiste, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac osvrnula se na dosadašnji tijek turističke sezone.


Ujedno je progovorila i o glavnim ciljevima donošenja novog, krovnog Zakona o turizmu, koji će postati alat za povećanje održivosti i konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije.

Najviše noćenja u tekućoj sezoni ostvaruju gosti iz Njemačke, domaći gosti, zatim gosti iz Slovenije, Austrije, Poljske, Češke… Po županijama, najviše noćenja, već tradicionalno, ostvaruje se u Istarskoj županiji, gdje je od početka godine ostvareno gotovo tri milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja. Što se tiče destinacija, najviše noćenja je ostvareno u Rovinju, zatim Dubrovniku, Poreču, Splitu, a na petom mjestu nalazi se Umag. Sezona, kako kaže ministrica, zasad ide u dobrom smjeru.

Trenutačno smo na 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja turista, što je 11 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a takvi su rezultati na razini onih iz 2019. godine.

Cilj je razviti turizam, tako da se on više ne zasniva isključivo na sezoni, nego da se Hrvatska pretvori u cjelogodišnju turističku destinaciju. U turizmu koji se oslanja samo na sezonu, i radna mjesta su sezonska i nesigurna. Stare jezgre gube dušu, pretvaraju se u apartmanska naselja.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close