Scena

Zdeslav Milas: Potrebno je unaprijediti hrvatski obrazovni sustav

Prvi put tijekom izborne kampanje u Hrvatskoj obrazovanje je dobilo više medijskog prostora, a u raspravama se iskristalizirala potreba ozbiljnog pristupa upravljanju sustavom obrazovanja. Uz tradicionalne najave dodatnih izdvajanja za obrazovanje i visoko obrazovanje, najviše zanimanja izazvala je ona o usklađivanju i povezivanju visokog obrazovanja i gospodarskog sektora. Razgovarali smo s mr. sc. Zdeslavom Milasom, prodekanom Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment.


Što, prema vašem mišljenju, obuhvaća ozbiljan pristup visokom obrazovanju?

Priprema studenata za tržište rada u svakom smislu. Vjerujem da studenti za vrijeme studija moraju steći kompetencije za samostalan i kreativan rad. Visoko obrazovanje mora biti usmjereno na skraćivanje vremena potrebnog da trenutačni studenti i budući akteri na tržištu budu obučeni za samostalan rad.

Kako učiniti hrvatski visokoobrazovni sustav konkurentnijim i približiti ga sustavima europskih zemalja?

Vjerujem da je hrvatski visokoobrazovni sustav blizu europskom, ali je potrebno unaprijediti studijske programe, uskladiti ih s potrebama gospodarstva, a najveći iskorak potrebno je napraviti u sustavu dualnog obrazovanja. U većini studijskih programa nedostaje prakse koja će studente prilagoditi onome što ih čeka po završetku studija.

Pročitajte više na vecernji.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: bernays

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close