Vijesti

Zbog velikih klimatskih promjena život u ovim državama postat će nepodnošljiv

Klimatske promjene donijet će državama arapskog poluotoka valove topline nezapamćene u ljudskoj povijesti, koji će boravak na otvorenom učiniti praktički nemogućim, upozorava nova znanstvena studija objavljena u časopisu


Autori studije, profesori Jeremy Pal i Elfatih Eltahir s uglednog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) sumirali su zaključak studije ovim riječima: “Naši rezultati otkrili su specifične regionalne točke gdje će klimatske promjene, u nedostatku smanjivanja emisija stakleničkih plinova, snažno utjecati na održivost ljudskog boravka.”

Neizdrživi valovi vrućine bi se po sadašnjim projekcijama trebali pojaviti oko 2070. godine, kada će svaki dan odgovarati najtoplijem danu ove godine. Paklene temperature najjače će pogoditi dijelove Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta i Bahreina, što znači da će se na udaru naći i veliki gradovi poput Abu Dhabija, Dubaija i Dohe. Dodatnu zabrinutost unosi činjenica da će se na udaru naći i najveće svetište muslimana Meka, koju godišnje posjećuju milijuni vjernika.

Istraživanje je otkrilo da bi prosječne dnevne temperature u zaljevskim gradovima tijekom ljeta iznosile 45 stupnjeva Celzijusa, dok bi npr. u Kuwait Cityju mogle dosegnuti i frapantnih 60 stupnjeva Celzijusa. Još gore po buduće stanovnike tih gradova, otkriveno je da će Wet bulb temperature (mjerna jedinica koja kombinira temperaturu i vlažnost u zraku) porasti preko 35 stupnjeva, nakon koje se čak i zdravi ljudi u odličnoj kondiciji prestaju znojiti i tako hladiti tijelo. Posilje šest sati provedenih u takvim uvjetima nastupa smrt.

No, znanstvenici su ponudili i tračak nade. Profesor Eltahir kaže: “Nadamo se da će ovo istraživanje uvjeriti zemlje u regiji da moraju smanjiti emisiju CO2 (ugljičnog dioksida) u zraku. Ako se to na vrijeme učini, ova sudbina mogla bi se izbjeći.”


Tekst: jutarnji.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close