Zbog vala hladnoće cijene hrane će porasti i do 40 posto

Tena Brnad

Val velike hladnoće koji je okovao gotovo cijelu Europu uskoro bi mogao značajnije utjecati na cijene salate, brokule, paprike, tikvica, krastavaca, patlidžana i ostalog povrća koje je posijano prije Nove godine.


Procjene specijaliziranih portala koji prate proizvodnju hrane kažu da bi na proljeće cijene povrća mogle skočiti od 40 do 60 posto jer su neuobičajeno stradali i nasadi u Španjolskoj i Italiji, zemljama koje su najveći proizvođači i izvoznici povrća.

I u Hrvatskoj povrćari zbrajaju štete, osobito u Dalmaciji i Istri gdje se urušavaju improvizirani plastenici zbog tereta neočekivanog snijega. Kasnit će i sadnja mladog krumpira i mladog luka te ranih sorti salate.

Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara (ZUHP), kaže da je dosta povrća zbog neadekvatnog skladištenja stradalo od smrzavanja.

“U Istri i Dalmaciji je došlo do smrzavanja tla, što će za posljedicu imati štete na kulturama koje se uzgajaju na otvorenom. Jutros sam obišao svoju plasteničku proizvodnju i u tim pokrivenim uvjetima povrće nije stradalo. Nažalost, u Hrvatskoj je tek oko dva posto proizvodnje povrća pod plastenicima i po tome smo na dnu europske ljestvice. Ispred nas su sve zemlje u okružju, pa i one izvan EU”,  ističe Gregurić.

Više na jutarnji.hr

 

 

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u