GastroIzdvojeno

Zbog klimatskih promjena mogući uzgoj vinove loze i u gorskim dijelovima Hrvatske

POSLJEDICA GLOBALNOG ZATOPLJENJA

Ono što razmatramo u ovome trenutku su dijelovi gorske Hrvatske, koji su se dosad smatrali nepogodnim za uzgoj vinove loze, ali neki izračuni agroklimatskih indeksa pokazuju da bi rubna područja Like i Gorskog kotara mogla biti vinogradarska zona i u ovim novim vremenima te zanimljiva područja za uzgoj vinove loze, kaže profesor Karoglan.


Zbog utjecaja klimatskih promjena na vinogradarstvo i vinarstvo, potrebno je, uz druge oblike prilagodbe, promišljati o širenju vinogradarskih zona u nove regije, pri čemu se razmatra mogućnost uzgoja u dijelovima gorske Hrvatske, posebice rubnim područjima Like i Gorskog kotara. Jedan je to od zaključaka projekta “CroViZone – Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama”, koji je u protekle tri godine provodio osječki Ekonomski fakultet u suradnji s partnerima – Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), zagrebačkim Agronomskim fakultetom i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom.

Obradom podataka na postajama DHMZ-a u Daruvaru i Križevcima od 1961. do 2018. godine i analizom sorte graševine može se vidjeti da su fenofaze pupanja i cvatnje u deset godina nastupile više od dva dana prije. Pod pretpostavkom da se takvi trendovi nastave, do kraja stoljeća te fenofaze mogle bi nastupiti i dva tjedna prije nego danas.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: VECERNJI.HR | Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close