Vijesti

Zašto švicarski sir ima rupe?

Ako se pitate zašto je švicarski sir prepun rupa, znanstvenici imaju odgovor na to pitanje. Rupe na ementaler i apenceler siru nastaju zbog malih komadića sijena koji se nalaze u mlijeku.


Znanstvenici iz Agroscopea, glavnog centra za istraživanja agrokulture, otkrili su kako rupe postaju manje ili u potpunosti nestaju kada se mlijeko za sir izdvaja putem modernih metoda, za razliku od tradicionalnih načina koji se još uvijek koriste na farmama.

Dosta dugo se tražio razlog zašto švicarski sir ima rupe, iako se prethodno mislilo da su za to zaslužne bakterije. Nakon sto godina pokušavanja stvaranja kontroliranih uvjeta koji bi reproducirali ovaj fenomen, znanstvenici su napokon shvatili da se radi o malim komadićima sijena koja padaju s krava u kante s mlijekom tijekom njihove mužnje.

U posljednjih 15 godina manje je rupa u siru

Znanstvenici Agroscopea primijetili su kako švicarski sir ima sve manje rupa u zadnjih 10 do 15 godina jer su standardne kante zamijenjene strojevima za mužnju koji u potpunosti izdvajaju prisutnost malenih čestica sijena u mlijeku. Daljnja istraživanja otkrivaju kako su upravo te malene čestice zaslužne za rupe u siru.

Prošle godine se tvrdilo kako konzumiranje švicarskog sira može pomoći u otklanjanju depresije zbog dolaska zime jer on sadrži velike količine vitamina B12 koji je povezan sa pojačavanjem energije i podizanju raspoloženja.

Švicarski sir podiže raspoloženje

Telefonske linije zaklade Helping Handa preplavljivali su pozivi depresivnih pozivatelja zbog toga što vrijeme postaje hladnije, a dani postaju kraći. Zaklada je odlučila napraviti listu stvari koje pomažu u podizanju raspoloženja.

Švicarski sir bio je prvi na listi, ne samo zbog visoke razine vitamina B12, nego zbog toga što je on dobar izvor cinka, za koji znanstvenici smatraju da također pomaže u popravljanju raspoloženja.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close