VijestiLifestyle

Zašto se vjenčani prsten nosi baš na prstenjaku?

Po staroj kineskoj teoriji svaki prst na ruci simbolizira nekoga (članove obitelji i vas same), a jedan među njima je nemoguće razdvojiti kada ih se stavi u određeni položaj – i to prstenjak, piše 24sata


  • palac – roditelji
  • kažiprst – braća i sestre
  • srednji prst – simbolizira vas
  • prstenjak – muža ili ženu
  • mali prst – djecu

Spojite jagodice prstiju obje ruke pa savinite srednji prst prema unutra. Sve prste koji su ostali spojeni u zraku uspjet ćete odvojiti – osim prstenjaka. To bi mogao biti jedan od razloga zašto se vjenčani prsten nosi upravo na prstenjaku – simbolizira nerazdvojivost partnera.

Postoje još neke teorije. U davna vremena ljudi su vjerovali kako kroz lijevi prstenjak prolazi živac koji vodi ravno u srce pa, ako nosite vjenčani prsten upravo na tom prstu, ljubav između vas i partnera trajat će vječno.

Nešto drugačije vjerovanje nastalo je u srednjem vijeku kada se mislilo da kroz prstenjak lijeve ruke prolazi vena ljubavi koja vodi do srca. Naravno, danas se zna da to nije tako. Ipak, postoji logično objašnjenje zašto se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci – jer je bliža srcu.

U nekim zemljama vjenčani prsten se ne nosi na lijevoj već desnoj ruci.Navodno je ta tradicija ostala iz rimskog doba kada se vjerovalo da lijeva strana simbolizira zlo, a desna dobro. Neka davna vjerovanja kažu da “vrag stoji na lijevom ramenu, anđeo na desnom”. Na primjer, kod pravoslavnih vjernika je takav običaj, da se mladenki prsten stavlja na desnu ruku.

Povijest vjenčanog prstena

U doba neandertalaca ljubav se iskazivala vezivanjem grančice ili travke oko ruke ili gležnja mladenke. To se smatralo i znakom odanosti i prijateljstva, a i štitilo je ženu da joj duša ostane netaknuta – vjerovali su da će tako dulje živjeti.

Stari Egipćani u prstenu su vidjeli simboliku vječne, besmrtne ljubavi. Izrađivali su ih od kostiju, kože, bjelokosti i konoplje. Kasnije su prstenje izrađivali od metala, a kada je žena od muškarca primila takav prsten, pristala bi na to da bude u njegovom posjedu.

U rimsko doba prsten je dobio romantičnije značenje. Pokazivao je da je žena, koja ga nosi, otključala srce svojeg muža. Često je i ključ bio dio vjenčanog prstena.

U Aziji je nekada vjenčani prsten bio neka vrsta pečata zakonitog ugovora. Prsten je bio kao slagalica i ako bi se skinuo s prsta, raspao bi se na komadiće.

Prstenje kakvo poznajemo danas pojavilo se u Srednjem vijeku – zlatni s dodatkom dragog kamenja. Stavljanje dijamanata postalo je moderno nakon 40-ih godina prošlog stoljeća.

Još jedan zanimljiv detalj:

Nekada su vjenčano prstenje nosile smo žene, a ideja da ga nose i muškarci pojavila se u 20. stoljeću, preciznije tijekom Drugog svjetskog rata. Muškarci su počeli nositi prstenje kao podsjetnik na svoju ljubav koju možda više nikada neće vidjeti jer su na ratištu

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close