Lifestyle

Zašto se ovo doba godine naziva “bablje ljeto”?

Započela je jesen. Jutra su postala hladna, a preko dana hvatamo posljednje zrake sunca. Poljoprivredni radovi privode se kraju, a zrakom lete tanke niti paučine koje nam se upleću u kosu i odjeću. Ovo doba godine često nazivamo bablje ljeto. Zašto baš bablje ljeto i kakve veze ovo vrijeme ima s babama?


Ima nekoliko teorija odakle potječe naziv bablje ljeto.

Najčešće objašnjenje govori da riječ baba predstavlja vješticu. Jedna od glavnih karakteristika ovog doba godine su tanke niti paučine koje lebde zrakom. U većini slavenskih jezika te niti se nazivaju “bapske vlasi” odnosno kosa stare žene, vještice. Prema narodnim vjerovanjima, na početku jeseni se novače vještice, a paučina je njihova kosa. Vjerovalo se da će se uskoro udati djevojka u čiju kosu se zaplete paučina.

Prema drugoj teoriji, bablje ljeto je razdoblje posljednjih toplih dana u godini, kad “babe” odnosno stare žene još mogu zagrijati svoje kosti na suncu.

Iako se ovo doba godine u većini Europe naziva bablje ljeto, postoji još nekoliko naziva. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao “Miholjsko ljeto”, prema blagdanu sv. Mihovila (29. rujna).U Bugarskoj se ovo vrijeme naziva “cigansko ljeto” , a na francuskom i engleskom govornom području  “indijansko ljeto”.

.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close