VijestiDomLifestyle

Zašto nije dobro pušiti u blizini kućnih ljubimaca?

Pušite? Primijetit ćete kako na kutiji piše da pušenje ubija. To postaje znatno veći problem kad pušite u blizini nekoga tko nema izbora što se tiče vaših navika – poput djece i malih životinja


Još od 1960. nema nikakve sumnje kako pušenje cigareta povećava šansu za rak pluća, kronične plućne i srčane bolesti. No relativno nedavno je dokazana i veza između udisanja dima tuđe cigarete i niza bolesti kod djece.

Pasivno pušenje u tijelo unosi oko 40 tvari koje mogu oštetiti DNK, kao i razne kancerogene tvari poput nikotina, katrana i ugljičnog monoksida. Kako se radi o tuđem dimu, osobe i životinje koje ga udišu su zapravo žrtve tuđe ovisnosti.

Naši ljubimci žive s nama i udišu isti zrak kao i mi. No kako dobrim dijelom sami održavaju svoju higijenu, znatno su više izloženi dimu nego ljudi.

Ako izvadite policu životnog osiguranja, vaš zdravstveni pregled pokazat će jeste li pušač ili ne. Ako jeste, cijena osiguranja bit će veća. Životinje čiji su vlasnici pušači imat će istu razinu alkaloida kotinina u urinu kao da i sami puše.

Nikotin se može otkriti i u kosi ili dlaci. Kako se dobrim dijelom peru lizanjem, životinje čiji su vlasnici pušači zapravo unose dvostruko više nikotina u svoj organizam.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close