Tehnologija

Zašto ne bismo trebali kupovati odjeću poznatih svjetskih marki?

Brza moda je kao brza hrana, jeftina je, dostupna i kratkoročno zadovolji naše modne apetite, ali rezultira s više štete nego koristi. Modna industrija je drugi najveći zagađivač okoliša, odmah iza naftne industrije.


Usprkos borbi zelenih aktivista koji upozoravaju na neodgovorno ponašanje proizvođača, u rijeke se i dalje ispuštaju velike količine boja za tekstil, a kemijski otpad koji nastaje tijekom proizvodnje direktno je povezan s porastom broja oboljelih od raka i drugih bolesti u azijskim zemljama.

Iako su reciklažni kontejneri za tekstil prisutni u sve više gradova, proces reciklaže je spor i složen jer podrazumijeva sortiranje materijala od kojih se sastoji komad odjeće, a svaki se reciklira drugačije. Neke robne marke prihvaćaju staru odjeću i zauzvrat daju popuste pri kupnji nove odjeće u njihovim trgovinama. No, poanta nije samo u reciklaži ili zbrinjavanju odjeće koju više ne koristimo nego u promjeni navika. Kupujmo manje, kvalitetnije i inteligentnije kako bismo odjeću koristili što duže, bez obzira na modne promjenjive trendove.

Dobar modni stil ionako ne podrazumijeva slijeđenje trendova, nego stvaranje osobnog stila.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close