Znanost

Zašto ne bismo trebali kupovati odjeću poznatih svjetskih marki?

Brza moda je kao brza hrana, jeftina je, dostupna i kratkoročno zadovolji naše modne apetite, ali rezultira s više štete nego koristi. Modna industrija je drugi najveći zagađivač okoliša, odmah iza naftne industrije.


Usprkos borbi zelenih aktivista koji upozoravaju na neodgovorno ponašanje proizvođača, u rijeke se i dalje ispuštaju velike količine boja za tekstil, a kemijski otpad koji nastaje tijekom proizvodnje direktno je povezan s porastom broja oboljelih od raka i drugih bolesti u azijskim zemljama.

Iako su reciklažni kontejneri za tekstil prisutni u sve više gradova, proces reciklaže je spor i složen jer podrazumijeva sortiranje materijala od kojih se sastoji komad odjeće, a svaki se reciklira drugačije. Neke robne marke prihvaćaju staru odjeću i zauzvrat daju popuste pri kupnji nove odjeće u njihovim trgovinama. No, poanta nije samo u reciklaži ili zbrinjavanju odjeće koju više ne koristimo nego u promjeni navika. Kupujmo manje, kvalitetnije i inteligentnije kako bismo odjeću koristili što duže, bez obzira na modne promjenjive trendove.

Dobar modni stil ionako ne podrazumijeva slijeđenje trendova, nego stvaranje osobnog stila.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close