Zašto ne bismo trebali kupovati odjeću poznatih svjetskih marki?

Tena Brnad

Brza moda je kao brza hrana, jeftina je, dostupna i kratkoročno zadovolji naše modne apetite, ali rezultira s više štete nego koristi. Modna industrija je drugi najveći zagađivač okoliša, odmah iza naftne industrije.


Usprkos borbi zelenih aktivista koji upozoravaju na neodgovorno ponašanje proizvođača, u rijeke se i dalje ispuštaju velike količine boja za tekstil, a kemijski otpad koji nastaje tijekom proizvodnje direktno je povezan s porastom broja oboljelih od raka i drugih bolesti u azijskim zemljama.

Iako su reciklažni kontejneri za tekstil prisutni u sve više gradova, proces reciklaže je spor i složen jer podrazumijeva sortiranje materijala od kojih se sastoji komad odjeće, a svaki se reciklira drugačije. Neke robne marke prihvaćaju staru odjeću i zauzvrat daju popuste pri kupnji nove odjeće u njihovim trgovinama. No, poanta nije samo u reciklaži ili zbrinjavanju odjeće koju više ne koristimo nego u promjeni navika. Kupujmo manje, kvalitetnije i inteligentnije kako bismo odjeću koristili što duže, bez obzira na modne promjenjive trendove.

Dobar modni stil ionako ne podrazumijeva slijeđenje trendova, nego stvaranje osobnog stila.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u