VijestiZdravlje

Zašto komarci neke ljude bodu češće od drugih?

Nema ništa iritantnije od uboda komarca, složit će se mnogi, a neki će tome pridodati i naporan zvuk zujanja ovih malih štetočina. Kao da se uvijek stvore u pravo vrijeme, dok pokušavate zaspati na primjer, komarci točno znaju ‘ubosti’ gdje smo najtanji, piše slobodnadalmacija.hr


Mnoga su istraživanja potvrdila da neke stvari koje činimo pridodaju našoj ‘neodoljivosti’ komarcima, a portal Indy100 donosi osam osobina koje nas čine savršenim metama.

1. Ugljični dioksid

Ovaj plin oslobađa se disanjem, a mnogi ne znaju da je iznimno privlačan komarcima. Naravno da nećete držati dah kako biste izbjegli ubod, a ne možete baš ni kontrolirati količinu koju vaše tijelo otpušta disanjem. No, zanimljivo je da neki ljudi, poput trudnica i pretilih, otpuštaju veću količinu ugljičnog dioksida i na taj način postaju lakše mete.

2. Mliječna kiselina

Loša vijest za sve sportaše. Komarci naprosto obožavaju mliječnu kiselinu koju vaše tijelo proizvodi tijekom vježbanja. Otpuštate ju preko znoja, a posebno privlačni ste ukoliko vam je i temperatura tijela nešto povišena, što često ide jedno uz drugo.

Tjelesna aktivnost je vrlo važna za zdravlje, ali možda biste ipak trebali izbjegavati vježbanje uz kakvo jezero ili močvaru dok ne jenja sezona komaraca.

Više na slobodnadalmacija.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close