Vijesti

Zašto divljaju cijene jaja?! Uvoze se čak iz Kine i ona pred istekom toka. A naše farme propadaju

ŠTO NAPRAVITI?

Cijene jaja odletjele su u nebo. Po svemu sudeći, ako se nastavi ovakav trend poskupljenja žitarica, energije i repromaterijala, jaja će biti još i skuplja, a onda se postavlja realno pitanje tko će ih kupovati po takvoj cijeni.


Nažalost, od skupih jaja po trgovinama sami proizvođači nemaju ništa. Oni životare, gase farme i smanjuju broj koka nesilica na minimum kako bi uopće mogli opstati na nemilosrdnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, gdje dominiraju uglavnom uvozna jaja, pa čak i iz Kine. Najugroženiji su oni koji su držali koke u slobodnom uzgoju, odnosno ekološkoj proizvodnji. Oni su imali i najveće troškove hrane pa nikako nisu mogli opstati.

Jaja su poskupjela zbog golemog rasta ulaznih troškova, i to prvenstveno stočne hrane, ambalaže, goriva i energenata. Jedini značajniji trošak koji se pri tome nije mijenjao bile su plaće zaposlenih, ističe Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera d.o.o., koji okuplja hrvatske proizvođače jaja.

Stočna hrana, koja u strukturi proizvođačke cijene jaja participira s više od 60 posto, u tom je razdoblju poskupjela za više od 80 posto (s 0,27 eura/kg na gotovo 0,50 eura/kg), ambalaža za 30-35 posto, a energenti (gorivo, električna energija) proizvođačku su cijenu “podigli” za dodatnih 20 posto.

Uz jaja, poskupjele su i sve vrste piletine. Pileći trup, prsa, batak i zabatak skuplji su za čak pedeset posto u usporedbi s 2021. godinom.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: slobodnadalmacija.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close