Tech

Zaštitite svoju web kameru lozinkom jer netko bi vas mogao promatrati bez vašeg znanja!

Otkad je pokrenut prije šest godina, Shodan je ubrzo dokazao koliko su tvz. Internet of things uređaji otvoreni za hakiranje. Tako na početnoj stranici ove tražilice postoji kategorija unutar koje su linkovi na web kamere koje nisu zaštićene. Drugim riječima, svi joj mogu pristupiti, dovoljno je otvoriti račun na Shodanu. Besplatna registracija omogućava ograničeni, a mala godišnja članarina neograničeni pristup web kamerama.

A to nije najgore što vam se može desiti. Naime, uz sliku s kamere dolaze i informacije o datumu, vremenu i IP adresi uređaja koji šalje sliku. Što znači, tko god vas gleda, ima potpuno otvoren prozor u vaš i živote drugih. Tako je moguće pristupiti kamera u bankama, školama, vrtićima, restoranima, ali i garažama, dnevim sobama, vrtovima, bazenima…

Srećom, postoji efikasan lijek za rješavanje ovakvog problema, a zove se lozinka. Dakle, čim prije zaštitite web kameru na svom računalu lozinkom, kako bi se u miru mogli presvlačiti bez sumnje da vas netko gleda.

Iako ova pojava i nije tako nova stvar, ovakve savjete nećete čuti od proizvođača kamera ili sličnih uređaja koji koriste internetsku vezu, a ni od prodavača u trgovini. Razlog jejednostavan – novac. Trošak stavljanja upozorenja na pakiranje i vrijeme koje bi trgovci potrošili na objašnjavanje kupcima o opasnostima koje vrebaju, nikako nije isplativ.


Tekst: net.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close